A görögöknek tragédia: döntőben a férfi vízilabda-válogatott

Krónika 2017. július 27., 22:48

A magyar férfi vízilabda-válogatott 7-5-re legyőzte a görög csapatot a Margitszigeten zajló világbajnokság elődöntőjében, így szombaton az aranyéremért játszik. A másik elődöntőn eldőlt: a szerbverő horvátok lesznek a Märcz-legénység ellenfelei.

Hosnyánszky Norbert (labdával) bemutatta specialitását, és svédcsavarból szépségdíjas gólt szerzett Fotó: MTI

Nehéz ellenfélnek ígérkezett a görög csapat, még akkor is, ha jó ideje nem maradt alul csütörtöki riválisával szemben a magyar együttes. Az MTI beszámolója szerint legutóbbi hat egymás elleni mérkőzésen egyszer sem kapott ki a piros-fehér-zöld színeket képviselő gárda, igaz, nem is nyerte meg mindegyiket, három győzelem mellett három döntetlen született.

Így „ikszeltek” a felek az eddigi utolsó meccsükön pár hete Pireuszban a Szamarcidisz Kupán, továbbá a tavalyi riói olimpián sem bírtak egymással, az ottani csoportmérkőzés 8-8-cal zárult, az ötödik helyért rendezett találkozó viszont 12-10-es magyar sikerrel ért véget. Ugyancsak nyert a folytatásban aranyéremig menetelő magyar válogatott a 2013-as világbajnoki vizes randevún, ahol a negyeddöntőben 9-3-ra győzött.

Ezúttal Budapesten, a Hajós-uszodában a világbajnoki döntőbe jutás volt a tét,

s az arénát megtöltő nézősereg, a mintegy hétezer ember azt láthatta az első negyed elején, hogy a görögök kettese, Konsztantinosz Geniudiasz hatalmas lövést zúdított Nagy Viktor kapujának jobb felső sarkába. Erdélyi Balázs azonban emberelőnyből rögtön válaszolt, Hosnyánszky Norbert parádés csavargóljával pedig „hazakerült” a vezetés (2-1). Nagy nagyot védett, majd növelhette volna előnyét a magyar együttes, de kimaradtak a lehetőségek.

Nagy Viktor Fotó: MTI

A második negyedben fórból egyenlítettek a görögök, de ezúttal sem késett a gyors válasz: Vámos Márton balkezes bombája utat talált a rivális kapujába. Az emberelőny kínálta eséllyel újfent élt az ellenfél, ráadásul kétszer is, a triplázó Geniduniasz jóvoltából (3-4).

A nagyszünet előtt Gór-Nagy Miklós révén sikerült az egyenlítés, a görögökéhez hasonlóan szerencsés találattal, a kapusról a hálóba pattanó labdával, mi több:

a vezetést is sikerült visszavenni

öt másodperccel a játékrész vége előtt, amikor is az addig az emberfórok kiharcolásában jeleskedő Hárai Balázs centerből csavart tökéletesen (5-4).

A harmadik negyed elejének néhány hiábavaló oda-vissza úszkálása után Vámos másodjára is igazolta, hogy félelmetesen működik a balkeze, emberelőnyből lőtt védhetetlenül a kapuba (6-4). Nagy Viktor folytatta remeklését, néhányszor a kapufa is vele volt, ekkortájt azonban a magyar támadások is hatástalanok maradtak.

Fotó: MTI

A befejező nyolc perc első találatát Hosnyánszky jegyezte: az olimpiai és világbajnok pólós távolról hatalmas lövéssel vette be a kaput (7-4). A görögök emberelőnyben is hiába próbálkoztak,

nagyszerű védekezést mutattak be a magyarok Nagy Viktorral az élen.

A legvégén a hat az öt elleni játékban egy gólt valahogy összehozott ugyan a rivális, de ez érdemben már mit sem ért, nyert 7-5-re, ezzel pedig világbajnoki döntőbe jutott a magyar férfiválogatott.

{K1}

Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese szombaton száll vízbe legközelebb: a másik elődöntőben némi meglepetésre eldőlt, hogy a szerb együttes nem védi meg címét, mivel rendkívül kiélezett összecsapáson – egyik fél sem vezetett egy gólnál többel – 12-11-re kikapott a horvát gárdától. Szombaton tehát romániai idő szerint 21.30-tól magyar–horvát finálét rendeznek a vizes vb-n. Arról pénteken döntenek, hogy az aranymeccset a margitszigeti Hajós Alfréd-uszodában vagy a Duna Arénában rendezik.

Eredmények, férfi vízilabda, elődöntő:
Magyarország-Görögország 7-5 (2-1, 3-3, 1-0, 1-1). Góldobók: Vámos, Hosnyánszky 2-2, Erdélyi, Gór-Nagy, Hárai 1-1, illetve Geniduinasz 3, Funtulisz 2.

Horvátország-Szerbia 12-11 (1-1, 4-4, 4-4, 3-2)