Ferenc tüzér levelei a frontról Sepsiszentgyörgyön

Krónika 2017. július 27., 13:30

Új időszakos kiállítás nyílik Üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei 1914–1918 címmel a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban pénteken 18 órától – közölte az intézmény.

Fotó: Facebook/Székely Nemzeti Múzeum

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítása az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét idézi meg egy sajátos történeti forrás, a frontról küldött tábori levelek segítségével.

A megnyitó alkalmával bemutatják Pozsony Ferenc néprajzkutató Üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei 1914–1918 című kötetét is,

amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiadásában jelent meg 2016-ban. A 280, frontról hazaküldött levelet és képeslapot a haza védelme iránt elkötelezett tüzér, az erdélyi Zaboláról származó Pozsony Ferenc (1893–1978) írta. A leveleket a család őrizte meg.

A tudósítások sajátos nyelvezetükre fordítják, és személyessé teszik a nagy háború hétköznapjait és csatáit,

és a történelem részesévé válnak a levelek címzettjei. A távol lévő tüzér kérdései, „otthon járó gondolatai” és aggódása nyomán a családtagok életébe is bepillantást nyerünk.

A családtörténeti adatok megmutatják, hogyan válik Ferenc tüzér „elszenvedőből” a nagyvilágra és a szűkebb hazájára figyelő, hazatérve életét alakítani kívánó személyiséggé. Mindeközben ő maga és az otthon lévők sok szenvedésen és megpróbáltatáson mennek keresztül.

A kiállítással „a nagy verekedésnek” a falusi földműves világrendet is végérvényesen megváltoztató szerepét és hatását teszik kézzelfoghatóbbá a látogatók számára.

A kiállítás kurátorai: Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és Pozsony Ferenc egyetemi tanár, akadémikus. A megnyitón köszöntőt mond Vargha Mihály igazgató, a tárlatot Bartha Elek egyetemi professzor, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese nyitja meg. A tárlat október 1-jéig látogatható.