Adománygyűjtő céllal mássza meg a Mont Blanc-ot két kolozsvári hegymászó

Bede Laura 2017. július 27., 11:08

Nyugat-Európa legmagasabb hegyét, a 4809 méteres Mont Blanc-ot szeretné meghódítani két kolozsvári férfi, hogy a Yuppi Ride akció keretében pénzt gyűjtsön súlyosan beteg gyerekek táboroztatására.

Fotó: Facebook/Clubul Sporturilor Montane Rupicapra

„Augusztus 18-án indulunk a Yuppi táborok helyszínéről, a Maros megyei Mezősályiról, öt országon áthaladva 1800 kilométert kerékpározunk, majd miután megérkezünk a franciaországi Chamonix-ba, megmásszunk a Mont Blanc-ot. Körülbelül kéthetesre terveztük a kerekpártúrát, és egy hét alatt szeretnénk felérni a csúcsra, amelyet eddig még nem sikerült meghódítanunk. Terveink szerint szeptember 10-e körül érünk vissza Kolozsvárra” – mondta el a Krónika megkeresésére Szénási Zoltán, a projekt egyik kezdeményezője.

A Rupicapra hegyi sportok egyesülete Yuppi Ride 2017 címmel szervezi az adománygyűjtő kerékpáros túrát.

A két fiatal arra gyűjt pénzt, hogy súlyos betegségben (cukorbaj, ízületi és onkológiai betegségek) szenvedő gyerekeknek tábort szervezzenek.

Céljuk 35 712 lejes adomány összegyűjtése, amire még 45 napjuk van, eddig 20 862 lejnél tartanak. Ebből az összegből a 32 gyerek és 32 felügyelő részvételével megrendezendő, egyhetes tábor teljes költségét tudnák fedezni.

„Az elmúlt években meggyőződtünk arról, hogy milyen sokat számít ezeknek a gyerekeknek egy ilyen tábor, tehát folytatjuk a projektet”

– nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Katona Alpár. A cukorbetegségben, fiatalkori arthritisben és rákos megbetegedésekben szenvedő gyerekek számára évente megszervezik a Yuppi tábort, amely az országban elsőként alkalmazza a tapasztalatalapú terápiát, vagyis az életminőségüket igyekszik megváltoztatni azáltal, hogy a betegséggel való együttélésben, a betegségükhöz való viszonyuk megértésében segítenek.

A kolozsvári Katona Alpár 35 éves számítástechnikai programozó, a 36 éves Szénási Zoltán pedig szabadúszó, mindketten nagy hegymászói és sportolói tapasztalattal rendelkeznek. A kezdeményező fiatalok már tavaly felkarolták a rendezvényt, és támogatást gyűjtöttek 10, krónikus betegségben szenvedő gyerek táborozási költségeinek fedezésére: az 5 napig tartó Yuppi Run során 18 ezer méteres szintkülönbséggel 210 kilométert szaladtak a Fogarasi-havasok gerincén, feljutottak a Királykő-hegység csúcsára, majd részt vettek a Bucsecs hegységben szervezett ultramaratonon.