Vegyes fogadtatást kapott a transzneműek katonai szolgálatának amerikai megtiltása

MTI 2017. július 27., 09:46

Számos tiltakozást, de egyetértő reakciókat is kiváltott Donald Trump amerikai elnök szerdán Twitteren tett bejelentése a transzneműek katonai szolgálatának megtiltásáról.

Jelenleg mintegy mintegy négyezer amerikai katona nyíltan vállalja transzneműségét

A Fehér Ház még nem döntött arról, hogyan és mikor valósítja meg az elnök által kilátásba helyezett tiltást, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt közölte, hogy a kormányzat a Pentagonnal (védelmi minisztériummal) együttműködve dönt majd a következő lépésekről.

Elemzők rámutattak, hogy egyelőre nem világos, mi lesz a már a hadseregben szolgálatot teljesítő transzneműekkel. A Rand Corporation közpolitikai kutatóintézet adatai szerint mintegy négyezer katona nyíltan vállalja transzneműségét, s most tanácstalan, vajon leszerelik-e vagy továbbra is szolgálhat.

„Az Egyesült Államok kormányzata nem fogadja el és nem engedi meg, hogy transznemű emberek bármilyen minőségben az Egyesült Államok haderejénél teljesítsenek szolgálatot” – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Donald Trump, majd hozzátette: „hadseregünknek döntő erejű és elsöprő győzelemre kell összpontosítania, és nem terhelhető azokkal a hatalmas költségekkel és zavarral, amelyeket a transzneműek szolgálata jelentene”.

Az elnök bejegyzése után New Yorkban több százan tüntettek azok, akik emberi jogi kérdésként kezelik a transzneműek helyzetét, a televíziókban és rádiókban is egymást követték a nyilatkozatok.

Ashton Carter, az Obama-kormányzat védelmi minisztere – aki tavaly lehetővé tette, hogy a transznemű identitásukat nyíltan vállalók is katonai szolgálatot teljesíthessenek – bírálta Trump döntését. John McCain – aki a kongresszus legismertebb veteránja és a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke – leszögezte, hogy Trump bejelentése „nem időszerű”, addig nem kellett volna előhozakodni vele, amíg a Pentagon és James Mattis miniszter be nem fejezi a témáról szóló átfogó vizsgálatot.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű jogvédő szervezet ügyvédje, Joshua Block arról beszélt, hogy Donald Trump a transzneműek „alapvető emberségét" utasította el, Nancy Pelosi, a képviselőház kisebbségi demokrata párti csoportjának vezetője pedig azt vélelmezte, hogy Donald Trumpot „nyers előítéletek” vezérlik. Ezzel szemben nyilatkozatban üdvözölte a bejelentést és személyesen Donald Trumpot dicsérte a konzervatív Családkutató Tanács (Family Research Council) elnöke, Tony Perkins. „Katonáinkat nem kötelezhetik arra, hogy eltűrjék a több órás transznemű érzékenyítési foglalkozásokat és politikailag korrekt figyelemeltereléseket” – fogalmazott Perkins.

A Twitteren rengetegen idézték fel, hogy tavalyi kampányában Trump – szintén a Twitteren – azt írta, hogy ő az a jelölt, aki küzdeni fog az LMBT közösséghez tartozókért, és Hillary Clinton olyanokkal veszi körbe magát, akik veszélyeztetik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség tagjainak szabadságjogait. Donald Trump lépése teljes szembefordulás az Obama-kormányzat tavaly bejelentett politikájával.

Tavaly júniusban Ashton Carter akkori védelmi miniszter – a Rand Corporation közpolitikai kutatóintézet adataira hivatkozva, miszerint már mintegy 2500-7000 transznemű szolgál az 1,3 millió fős amerikai hadsereg soraiban – bejelentette, hogy a jövőben a hadseregben is nyíltan vállalhatják majd nemi identitásukat, és nemet is válthatnak, a hadsereg pedig ennek költségeihez is hozzájárul. A terv az volt, hogy új, nyíltan transznemű katonákat jövő januártól vesznek majd fel a haderőhöz. James Mattis, a Trump-adminisztráció védelmi minisztere azonban már a múlt hónapban jelezte, hogy változás várható ez ügyben, és a változtatások bevezetését július elején fél évvel el is halasztották.