Felfelé kerekítet­tek a pedagógusok

Krónika 2017. július 25., 23:01

A végeredmények alapján a pedagógusok 47,6 százaléka szerzett 7-es vagy annál nagyobb jegyet a két héttel ezelőtt megtartott tanári és tanítói versenyvizsgán, ez 3 százalékkal jobb arány a tavalyinál – közölte kedden az oktatási minisztérium.

Fotó: Mihály Csaba

A legjobb eredményeket Kolozs megyében érték el, ahol a pedagógusok közel 59 százaléka kapott legalább 7-es osztályzatot – ez a minimális jegy, amellyel el lehet foglalni egy címzetes, azaz meghatározatlan időre szóló, nem helyettesítői állást, a legkevesebben Călăraşi megyében (25 százalék).

Az országos összesítésből kiderül továbbá, a címzetes pedagógusi állásokra kiírt vizsgán résztvevők közül 9772-en kaptak 7-esnél nagyobb osztályzatot. A vizsgázók 3804 óvást nyújtottak be összesen, 3659 esetben módosult a dolgozatra adott jegy, 2278 esetben nőtt, 1381 esetben pedig csökkent az eredetileg adott osztályzat.

118 pedagógus vizsgázott 10-esre, 4006 vizsgázó pedig 5-ös alatt teljesített.

A címzetes tanári állások elosztására szerdán kerül sor, a megyei tanfelügyelőségek által szervezett nyilvános gyűlés keretében. Országos szinten 4930 címzetes helyet hirdettek meg, ez 508-cal több, mint tavaly. A címzetes tanári állások közül 2861-et városon, 1691-et vidéken hirdettek meg.

A tapasztalatok szerint az óvónői és a tanítói állásokért folyik a legnagyobb verseny, Kolozs megyében például mintegy százan pályáznak egy ilyen posztra, de a Székelyföldön is ezek a legnépszerűbb tanügyi állások. A módszertan szerint egyébként a pedagógusok az általuk elért osztályzat nagyságának sorrendjében választanak szabad állást az adott megyében.