Svéd politikai botrány román és cseh programozók miatt

Balogh Levente 2017. július 25., 17:56

Politikai botrány robbant ki Svédországban annak nyomán, hogy a sajtó kiderítette: felhatalmazás nélküli román és cseh programozók bizalmas rendőrségi és katonai adatokhoz férhettek hozzá.

A TT, az Expressen és a Svenska Dagbladet című lapok szerint több svéd párt, a Mérsékeltek, a Középpárt és a Baloldal bizalmatlansági indítvány benyújtását fontolgatja az ügyben érintett miniszterek ellen.

A botrány annak nyomán robbant ki, hogy kiderült: a svéd közlekedési ügynökség még 2015-ben az IBM-mel kötött szerződést a szolgálat informatikai rendszerének kezeléséről, annak ellenére, hogy a biztonsági szolgálat figyelmeztette ennek veszélyeire. Az ügynökség ráadásul figyelmen kívül hagyta az ilyen szerződések megkötésére vonatkozó szabályokat, így

az IBM többek között romániai és cseh alvállalkozókkal kötött szerződéseket, ennek nyomán pedig felhatalmazással nem rendelkező személyek hozzáférhettek a gépjárművezetői jogosítványok nyilvántartásához.

Sőt a svéd sajtó szerint annak is fennáll a veszélye, hogy a katonai személyzetre és járművekre, illetve a védelmi tervekre vonatkozó adatokhoz is hozzáférhettek.

Michael Byden, a svéd hadsereg vezérkari főnöke hétfőn azt mondta, bár nagy volt annak a veszélye, hogy bizalmas információk rossz kezekbe kerüljenek, a helyzet ellenőrzés alatt tartható. „Súlyos incidensről van szó. De annak alapján, amit tudunk, nem volt jelents kihatással operatív képességeink egészére” – tette hozzá.

Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök közölte, a kormány megkísérli megóvni a bizalmas adatokat és minimálisra csökkenteni annak a veszélyeit, hogy külsős cégnek szervezték ki a számítástechnikai szolgáltatások elvégzését. A kormány egyúttal vizsgálatot indít a közlekedési ügynökség által megkötött szerződés ügyében, miután az adatbázisában található információkat törvénytelenül kezelték. Egyúttal szigorítani kívánja a külsős szerződések megkötését.

A kormányfő súlyosnak minősítette az incidenst,

és leszögezte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek biztosak lehessenek benne: személyes adataikkal és egyéb érzékeny információkkal megfelelő módon bánnak. A kormány le is váltotta az ügynökség vezetőjét, és 7300 eurós bírságot róttak ki rá bizalmas adatok hanyag kezelése miatt.

A botrány ugyanakkor rossz fényt vet Anna Johansson infrastruktúráért felelős, Anders Ygeman belügyminiszterre és Peter Hultqvistre, a védelmi tárca vezetőjére is. A miniszterelnök elmondta, az információszivárgás lehetőségéről először januárban értesült, jóval később, mint kormányának egyes tagjai. Hultqvist és Ygeman ugyanis már tavaly, Morgan Johansson igazságügy-miniszter pedig már 2015 óta tudott róla.