A 4x100 méteres férfi gyorsváltó szerezte meg az első magyar érmet a vizes vb-n

Hírösszefoglaló 2017. július 24., 12:23

Bronzérmet szerzett a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású 4x100 méteres férfi gyorsváltó az úszó-világbajnokságon a Duna Arénában vasárnap, megszerezve Magyarország első érmét a 17. vizes vb-n.

A bronzérmes Németh Nándor, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Holoda Péter Fotó: MTI

A kvartettben Kozma Dominik első emberként 48.26-ra javította a délelőtt felállított 48.61 másodperces országos csúcsát, míg a négyes is új nemzeti rekordot ért el 3:11.99 perccel. A régit (3:13.28 p) az előfutamban úszta a váltó, onnan az ötödik helyen jutott fináléba – számolt be az MTI.

Hihetetlen hangulatú finálét teremtett a Duna Aréna telt házas közönsége,

szinte felrobbant a létesítmény, amikor már lehetett érezni, hogy utolsó úszóként Bohus Richárd képes lehet behozni a stafétát a harmadik helyre.

Végül sikerült is megszerezni a harmadik helyet, a 10 ezer néző pedig hatalmas üdvrivalgásban tört ki.

A számot az amerikaiak nyerték 3:10.06 perccel, a második helyen a brazil váltó zárt.

Fotó: MTI

„Nagyszerű érzés volt, mindenki kiadta magából a maximumot, jól sikerültek a váltások is. Szerintem ma minden nekünk kedvezett – nyilatkozta Kozma Dominik. – Már az utolsó 25-nél láttuk, hogy ebből érem lehet, Ricsinek csak haza kellett hoznia a váltót. Ő pedig megtette, amit meg kellett.

Ennek az éremnek a fele legalább a közönségé.”

„Ricsivel nagyon sokat gyakoroltuk a váltásokat, szerencsére jól sikerült, igaz, az időmmel nem igazán vagyok elégedett” – mondta Holoda Péter, aki hozzátette, nagyon gyors a medence, ami azt jelenti, hogy nagyon a víz tetején tudnak mozogni, igaz, a harmadik negyedik embernek már elég nagy hullámok között kell kapaszkodnia.

Ezt megelőzően  

Kapás Boglárka az ötödik, Késely Ajna pedig a hatodik helyen végzett 400 méter gyorson

a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Kapás 4:04.77 perces eredménnyel csapott célba, míg Késely alaposan megjavítva 4:06.42-es eddigi egyéni legjobbját 4:05.75-ös idővel ért célba.

A számot az amerikaiak szupersztárja, Katie Ledecky nyerte, ezzel az első női úszó lett, aki ebben a számban egymást követő három világbajnokságon nem talált legyőzőre.

Vasárnap az is eldőlt, hogy 

Oroszország válogatottja lesz a magyar csapat ellenfele a vizes vb férfi vízilabdatornájának keddi negyeddöntőjében.

Az oroszok vasárnap este az előzetesen valamivel esélyesebbnek vélt spanyol együttessel csaptak össze, ám az első negyed végétől egyértelműen az ő akaratuk érvényesült, s összességében biztosan győztek 12-11-re az eredményen a hajrában „kozmetikázó” riválisuk ellen.

A magyar csapat kedden 21.30-tól mérkőzik majd meg az orosz válogatottal az elődöntőért. A legjobb nyolc között még Montenegró–Görögország, Szerbia–Ausztrália és Horvátország–Olaszország párharcot rendeznek.