Öttusa-Eb: aranyérmes a magyar férficsapat, Kasza Róbert ezüstöt szerzett

MTI 2017. július 24., 12:13

Aranyérmet nyert a Kasza Róbert, Demeter Bence, Marosi Ádám összeállítású csapat a minszki öttusa-Európa-bajnokságon vasárnap, és Kasza jóvoltából egyéniben is jutott érem – egy ezüst – a magyaroknak.

Kasza Róbert (archív felvétel)

Demeter Bence negyedik, Marosi Ádám hatodik, a döntő negyedik magyar résztvevője, Demeter Gergely pedig 20. lett. Győzött az oroszok olimpiai és világbajnoka, Alekszandr Leszun, míg a harmadik helyre a francia Valentin Belaud futott fel. Csapatban még az oroszok és a franciák állhattak fel a dobogóra.

Kasza, Demeter Bence és Marosi jó úszással és nagyszerűen sikerült vívással alapozta meg, hogy a kombinált számban egyéni éremért futhasson,

gyakorlatilag a verseny során végig az élmezőnyben álltak mindhárman. Még úgy is esélyesek voltak a dobogóra, hogy a lovaglásuk nem sikerült tökéletesen. Kasza második, Demeter Bence harmadik, Marosi nyolcadik volt a kombinált szám előtt. Azzal, hogy hárman az első hat között végeztek, fölényesen nyerték meg a csapatversenyt.

„Ez már az ötödik egyéni érmem Európa-bajnokságon, eddig egy bronzot és négy ezüstöt nyertem” – mondta az MTI-nek Kasza, aki tavaly is második volt. Felidézte: a lövészetes futásban olyan helyzetet akart teremteni, hogy a végül győztes Leszunnak a negyedik körben már meg se forduljon a fejében, hogy küzdjön az első helyért, emiatt nem sikerült jól az utolsó lövészete.  Ugyanakkor kiemelte, különösen örül annak, hogy a csapatnak sikerült győznie.

Úgy érzem, majdnem mindenki kihozta magából, amit szeretett volna”

– kezdte értékelést Martinek János szövetségi kapitány. – Talán csak Bence nem, akinek nagyon nagyot kellett futnia a selejtezőben a döntőbe jutásért, és most azt mondta, a végén emiatt hiányzott belőle az erő, hogy megtartsa a helyét vagy előrelépjen.” 

A szakvezető szerint ugyanakkor Kasza mellett akár Demeter Bence és Marosi is érmes lehetett volna. „Ádám is már a negyedik helyen futott a harmadik körben, de a következő lövészetét elrontotta” – folytatta. Martinek kiemelte, hogy egész nap csapatként tudtak küzdeni.

Az Eb-n a magyarok eddig négy érmet szereztek, mivel a vasárnapi sikereket megelőzően szombaton a női versenyben Kovács Sarolta egyéniben, illetve Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával csapatban második lett.

{K1}