Erősebb világzenei vonal: balkáni és karibi dallamokra is lehet bulizni Mérán

Bede Laura 2017. július 20., 12:00

Gazdag koncertkínálat­tal, új programokkal várják a résztvevőket a Ko­lozs megyei Mérán má­sodszor, július 27–30. között rendezendő Méra World Music fesztiválon. Minden este helyi zenészek is szórakoztatják a résztvevőket.

Fotó: Facebook/Méra World Music

Változatos zenei programot kínálnak a szervezők a második alkalommal, július 27–30. között rendezendő Méra World Music fesztiválon. Idén is a Kolozs megyei Méra településen található Szarka-telek ad otthont a világzenei rendezvénysorozatnak.

A fesztivál első napján az olaszországi Brigan Folk lép színpadra, akik kelta és mediterrán népzenéből ihletődő dalokat játszanak.

Szintén első nap koncertezik a lengyel Beltaine, akik ugyancsak kelta muzsikával szórakoztatják majd a közönséget, illetve a Rendhagyó Prímástalálkozó is fellép a magyar világzene és népzene legnagyobb sztárjaival: többek között Pál István Szalonnával, Herczku Ágnessel, Both Miklóssal, Doór Róberttel.

A július 28-ai programban szerepel a Fölszállott a páva gálaműsora, valamint az első kalotaszegi prímásverseny,

ahol a régió legjobb fiatal prímásai mérik össze tudásukat, majd a román népzenét játszó Taraf din Naipu, illetve Szalonna és bandája lép színpadra. A látogatók július 29-én karibi dallamokat hallhatnak a mexikói Guajiro Calentanótól, ezt követi a romániai Fanfara Transilvania és a magyarországi Parno Graszt koncertje. Nagy buli lesz a fesztivál utolsó napján is, amikor a Söndörgő, az amerikai The Resonant Rogues és a Muzsikás lép majd színpadra – ismertette a hét elején tartott sajtótájékoztatón a zenei programot Varga Zoltán, az esemény egyik szervezője.

A koncertek után minden este buli lesz, amelyen helyi zenészek szórakoztatják a résztvevőket.

Fotó: Bethlendi Tamás

Bethlendi András, a fesztivál másik szervezője beszámolt a családi programokról: idén megnyitják a fesztivál látogatói előtt a falu bivalymúzeumát, az érdeklődőknek Varga György, a múzeum alapítója mesél a bivalytartásról. A látogatók dr. Tötszegi Tekla vezetésével nyerhetnek betekintést a mérai hagyományokba, valamint megtekinthetik a helyi népviseletet.

A csűrstúdióban idén is dokumentumfilmekkel várják azokat, akik többet szeretnének megtudni a világzenéről, Kalotaszeg népzenei hagyományáról.

A vetítések után az érdeklődőknek alkalmuk nyílik beszélgetni a filmek alkotóival.

A programpontok között szerepel Agócs Gergely mesemondó előadása, valamint a közösségi szövés. A KOOHO építészei – Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond és Fülöp Csenge – úgy gondolták el a fesztiválhelyszín térkialakítását, hogy az egész évben alkalmas legyen a Méra-évad programjainak. Az udvar fő elemei már áprilisban elkészültek, a pihenőövezet, a patak környékének rendezése, a telefontöltő pont, illetve az egész telek berendezése a fesztivál kezdetéig készül el.

A térkialakítás formavilága visszafogott és letisztult, anyaghasználatában takarékos: főként fa, fehér textil és cserép.

Fotó: Facebook/Méra World Music

A szervezők fontosnak tartják a helyi kultúra megőrzésének támogatását és a faluturizmus fellendítését, ennek érdekében elindítják a kalotaszegi faragott kapuk felújításának projektjét. A kezdeményezés nemcsak a tárgyi kulturális örökség megmentését, hanem a szakmai tudás átörökítését is kitűzte céljául.

A rendezvény alkalmával Kolozsvár és Méra központja között rendszeresen közlekednek majd buszok.

A menetrend szerinti járatok a kisállomásról, illetve a magyar operától indulnak. A szervezők idén mindössze 1000 bérletet árusítanak, elővételben 99 lejért, a helyszínen 119 lejért. A napijegy ára elővételben 29 lej, a helyszínen 39 lej.

Akik inkább azt választják, hogy megszállnak Mérán, azoknak szintén tudnak segítséget nyújtani a szervezők. Házaknál – a szervezők közvetítésével – egy éjszakára egy személy 40 lejért szállhat meg, a sátorhelyért pedig 10 lejt kell fizetni.