Lángokban a Balkán: Bosznia-Hercegovinában is ég a növényzet

Hírösszefoglaló 2017. július 20., 10:56

Figyelmeztetést adott ki a külügyminisztérium azon román állampolgárok számára, akik Bosznia-Hercegovinában tartózkodnak vagy oda készülnek utazni. Az országban nagy területeken ég a növényzet, és a háborúból maradt lőszerek, bombák is felrobbanhatnak.

Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Montenegró és Horvátország után a fiatal balkáni államban is nagy területeken kapott lángra a növényzet. Az ország középső és déli régióit, Ljubinje, Čapljina és Jablanica települések térségében ég nagy területeken a növényzet.

Jablanica közelében a Čvrsnica hegységen rövid idő alatt elterjedtek a lángok, amelyeket a hatóságok tűzoltóautókkal és helikopterekkel próbálnak féken tartani - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a külügyi tárca.

A környéken a háborúból maradt lőszerek és bombák vannak, amelyek felrobbanhatnak.

Bihac, Prijedor és Banja Luka térségében narancssárga jelzésű hőségriadó van érvényben csütörtökön, a levegő hőmérséklete 35 Celsius-fok fölé emelkedhet - teszi hozzá a közlemény.

A Bosznia-Hercegovinába készülő román állampolgároknak azt javasolja a külügyi tárca, hogy tanulmányozzák a www.meteoalarm.eu és a http://bihamk.ba/ oldalakat.

Konzuli segétségért Románia Szarajevói Nagykövetségéhez fordulhatnak, a +38733207447, a +38761428354, vagy sürősségi ügyekben a +38761428354 telefonszámokon.