Terrorgyanú: kiutasítottak két szíriai állampolgárt Romániából

Balogh Levente 2017. július 19., 17:53

Terroristákkal állt kapcsolatban, és dzsihadista ideológiát terjesztett Romániában az a két szír férfi, akit szerdán utasítottak ki az országból.

Fotó: Barabás Ákos

Két szíriai állampolgár kiutasításáról döntött szerdán a bukaresti ítélőtábla a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) felkérése nyomán az ellenük felmerült terrorgyanú miatt.

A szerdán nyilvánosságra került adatok szerint a SRI még csütörtökön jelezte az illetékes bíróságnak, hogy indokoltnak tartja a két érintettnek tíz évre való kitoloncolását az országból. A két személy, Haszan Alferdaui és Hamzah Alferdaui

agresszívan hirdette Romániában a szíriai frontokon harcoló csoportokhoz köthető dzsihadista ideológiát.

Emellett segített törvénytelenül bejutni az országba több olyan szír állampolgárnak, akik a jelek szerint terrorista kötődésűek. A megfigyelés időtartama alatt a két gyanúsított több ízben is Szíriába utazott, az ott-tartózkodásuk idején kapcsolatot teremtettek több terrorszervezettel, így az Iszlám Állammal is – áll a SRI közleményében.

A hírszerzés által gyűjtött adatok szerint a két személy kapcsán felmerült a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége, ezért az országból való eltávolításuk mellett döntöttek.

A bíróság ennek nyomán végül nyolc évre tiltotta ki őket Romániából. Azt ugyanakkor megtiltotta a román hatóságoknak, hogy a fegyveres konfliktus lezárultáig Szíriába toloncolja vissza őket. Ehelyett más, békés célpontot kell találni.