Rágalmazást kiált a szexbotrányba keveredett ortodox püspök

Balogh Levente 2017. július 19., 16:38

Ellentámadásba lendült Corneliu Bârlădeanu, a moldvai Huszváros (Huşi) ortodox püspöke, miután olyan videófelvétel került nyilvánosságra róla, amely egy másik férfival folytatott szexuális együttlét közben ábrázolja őt.

Fotó: Flux24.ro

Az egyházi elöljáró szerdán rágalmazás miatt tett feljelentést a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztályon (DIICOT). A vaslui-i szervezett bűnözés elleni ügyészség a feljelentést továbbította a huszvárosi bírósági ügyészséghez. Bár a feljelentés szövege nem került nyilvánosságra, a Mediafax hírügynökség értesülései szerint az ortodox püspök azt rója fel, hogy a felvétel nyilvánosságra hozói megrágalmazták.

Antonela Pălie, a huszvárosi ügyészség szóvivője megerősítette, hogy a DIICOT hozzájuk továbbította a feljelentést, de csak annyit közölt, hogy továbbították azt az illetékes szervnek, a vaslui-i ügyészségnek.

Liviu Bran, a püspök ügyvédje kijelentette: védence nem ismeri el, hogy ő látható a felvételen, állítása szerint a képkockákat manipulálták.

Marian Timofte, Moldva és Bukovina érsekének szóvivője még hétfőn közölte, a nap folyamán megtekintették a felvételt, amelyet a CanCan című bukaresti bulvárlap szombaton juttatott el hozzájuk. „A felvételen ocsmány dolgok láthatók, amelyek teljességek ellentétesek a keresztény erkölccsel. (...) A felvétel eredetiségéről szakértői vizsgálat dönt majd. A felvétel egyik szereplője nagyon hasonlít Huszváros püspökére, de mivel nem vagyok szakértő, nem mondom azt, hogy ő az. Lehet, hogy ő az” – közölte Timofte.

A román ortodox egyház állandó zsinata augusztus 17-én és 18-án ül össze, hogy megvitassa Bârlădeanu ügyét. Azért csak akkor, mert az egyház belső szabályzata tiltja, hogy böjti időszakban összeüljön a testület, márpedig a Nagyboldogasszony augusztus 15-i ünnepét megelőző periódus ilyen időszak. A zsinat döntéséig a püspök a helyén maradhat.

Mint megírtuk, a bukaresti bulvárlap videót tett közzé arról, amint egy püspök szexuálisan molesztál egy fiatalembert, aki a felvétel rögzítése idején teológus volt. A Cancan című lap a múlt héten hozta nyilvánosságra a huszonkét perces, az intim együttlétet is magában foglaló felvételt, amelynek szereplői kitakart arccal jelennek meg. Vasile Bănescu, a bukaresti patriarchátus szóvivője pénteken az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta: megtekintette a felvételt, és meg tudja erősíteni, hogy azon Corneliu Bârlădeanu, a moldvai Huszváros püspöke szerepel.