Jobban teljesítettek az idei versenyvizsgán a pedagógusok

Kőrössy Andrea 2017. július 19., 13:08

A pedagógusoknak kevesebb mint fele, 45 százalékuk szerzett 7-es vagy annál nagyobb jegyet a múlt héten tartott tanári és tanítói versenyvizsgán, ez 1,3 százalékkal jobb arány a tavalyinál – közölte az oktatási minisztérium.

A legjobb eredményeket Kolozs megyében érték el, ahol a pedagógusok közel 59 százaléka kapott legalább 7-es osztályzatot – ez a minimális jegy, amellyel el lehet foglalni egy címzetes, azaz meghatározatlan időre szóló, nem helyettesítői állást.

A versenyvizsgán több mint 23 ezer tanár és tanító vett részt, miután mintegy háromezren személyes vagy orvosi okok miatt visszaléptek,

30 személyt csalás miatt kizártak, 45 dolgozatot pedig érvénytelenítettek, mert nem tettek eleget az előírásainak.

A óvásokat szerda délutánig lehet benyújtani, a végleges eredményeket július 25-én teszik közzé, a pedagógusok pedig másnap foglalhatják el a címzetes vagy helyettesítői posztokat, ez utóbbi megszerzéséhez egyébként 5-ös osztályzatra van szükség.

Országos szinten közel 5000 címzetes és 58 ezer helyettesítői állást hirdettek meg.

A tapasztalatok szerint az óvónői és a tanítói állásokért folyik a legnagyobb verseny, Kolozs megyében például mintegy százan pályáznak egy ilyen posztra, de a Székelyföldön is ezek a legnépszerűbb tanügyi állások.

Maros megyében egy magyar tanítói állásra 80 jelentkező jut,

de hasonló a helyzet az óvodákban is, ahol egy posztért hetvenen versengenek. A reáltantárgyakat oktató pedagógusokból eközben hiány van.

A módszertan szerint egyébként a pedagógusok az általuk elért osztályzat nagyságának sorrendjében választanak szabad állást az adott megyében, tehát minél nagyobb jegyet szerzett valaki, annál nagyobb esélye van, hogy a kiszemelt állást elfoglalhassa.