Szabadlábra helyezték Dan Voiculescu üzletember-politikust

Balogh Levente 2017. július 18., 16:19

Jóval tízéves börtönbüntetése lejárta előtt szabadlábra helyezték kedden a törvénytelen privatizáció miatt elítélt Dan Voiculescut. A bíróság szerint példás magatartást tanúsított a börtönben.

Archív felvétel

Feltételesen szabadlábra helyezte kedden a bukaresti törvényszék Dan Voiculescu üzletember-politikust, akit még 2014-ben egy törvénytelen privatizációs ügylet miatt ítéltek tíz év szabadságvesztésre. A bíróság ezzel megerősítette az alapfokú döntést, így a keddi ítélet jogerős.

Voiculescu annak nyomán kerülhet szabadlábra, hogy a bíróság szerint jó magatartást tanúsított, és letöltötte büntetésének egyharmadát, miután

a börtönben végzett munka nyomán 57, az ott írt 11, tudományosnak besorolt dolgozat nyomán pedig 330 napos kedvezményt kapott. Emellett 48 képzésen is részt vett, amit szintén a javára írtak.

A bíróság annak ellenére hagyta jóvá a szabadlábra helyezési kérelmet, hogy a Rahova börtön illetékes bizottsága május 22-én arra a következtetésre jutott: a büntetés nem érte el célját. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) illetékes ügyésze is kétségbe vonta, hogy Voiculescu valóban jó útra tért. Azt is felrótta, hogy nem térítette meg az általa okozott kárt.

Az üzletember ügyvédje ugyanakkor azzal érvelt, hogy védence a börtönben példás magatartást tanúsított, konfliktusmentes viszonyt alakított ki a többi elítélttel, és takarító munkára is kiválasztották. A kár megtérítésének elmaradását azzal indokolta, hogy Voiculescu vagyonát zárolták, az adóhatóságnak pedig egyetlen zárolt ingatlant sem sikerült eladnia.

Voiculescut egyébként még pénteken a bukaresti egyetemi sürgősségi kórházba szállították,

ahol egy ideig úgy tűnt, bélelzáródás miatt meg kell műteni. Erről végül letettek, mivel jól reagált a kezelésre, Voiculescut ugyanakkor a kórházban érte a már keddre kilátásba helyezett szabadulás híre.

Mint arról beszámoltunk, a kiterjedt médiabirodalommal rendelkező oligarcha, az azóta a Liberálisok és Demokraták Szövetségébe (ALDE) beolvadt Konzervatív Párt (PC) alapítója az élelmiszer-kutató intézet (ICA) 2003-ban lebonyolított privatizációja körüli rendellenességek miatt kapott tíz évet pénzmosás és korrupció miatt a bukaresti táblabíróság bíráitól.

A vádirat szerint pártelnöki tisztségét kihasználva, a tulajdonában lévő Grivco cég révén a piaci árnál 75-ször alacsonyabb összegért, alig több mint százezer euróért jutott az intézet Bukarest-közeli telkéhez.

A korrupcióellenes ügyészség szerint a román államot ért kár értéke összesen 60 millió euróra rúg.

Voiculescu esetében a bíróság elrendelte a 29 ezer négyzetméteres telek, valamint a hozzá tartozó ingatlanok – köztük az egyik legnézettebb román hírtelevízió, az Antena3 székhelyének – elkobzását is. Emellett a politikus-üzletember lányaitól 5,8 millió lejt foglalt le a bíróság, Voiculescu ugyanis ilyen értékben adományozott ICA-részvényeket a lányainak.