Ígéretet kapott Bukarest a megfigyelési mechanizmus lezárására

Balogh Levente 2017. július 12., 16:25

Románia ígéretet kapott arra, hogy az Európai Bizottság 2019-ig lezárja a korrupcióellenes küzdelem és az igazságügyi reform eredményeinek monitorozására szolgáló Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmust, ha az ország folytatja a megkezdett utat.

Mihai Tudose Brüsszelben Fotó: Gov.ro

A kormányfő közölte, az elindított folyamat folytatása érdekében Junckerrel és Frans Timmermans első EB-alelnökkel kidolgozták annak a módszertanát, hogy valós időben tájékoztathassák a bizottságot a romániai fejleményekről.

Hozzátette,

az EB idén két alkalommal világítja át Romániát.

„Ebben a hónapban szóbeli, novemberben pedig írásbeli országjelentés készül. A szóbeli azt jelenti, hogy először nyilatkoztak a megfigyelési mechanizmusban lefektetett követelmények teljesítésének mértékéről" – magyarázta Tudose.

Azt is elmondta, hogy Tudorel Toader igazságügy-miniszter Brüsszelbe utazik majd, hogy elmagyarázza a jelenlegi történéseket, és

biztosítsa az ottani illetékeseket, hogy nem lesznek a kormányban tapasztalt meglepetésekhez hasonló kisiklások.

Hozzátette, az EB azt kéri Romániától, hogy ehhez hasonló nyilvános kommunikációt folytasson vele, és kiterjedt kommunikációt folytasson az összes érintettel a civil szférától az igazságügyi rendszer ellenőrzésére hivatott intézményekig. Leszögezte: a tervezett reformok átláthatóak lesznek, és nyilvános vita előzi majd meg őket.

Elmondta, az európai vezetők elégedettek azzal, ami eddig az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében történt. Mint ismeretes, több EU-tagállam a megfigyelési mechanizmus lezárásához köti a hozzájárulást Románia schengeni csatlakozásához.