Tudose biztosította Brüsszelt: nem adóztatják meg az üzleti forgalmat

Krónika , Rostás Szabolcs 2017. július 11., 22:01

Mihai Tudose miniszterelnök keddi brüsszeli látogatása során elmondta: nagyon határozottan megerősítette az EU vezetőinek, hogy nem vezetik be az üzleti forgalomra kivetett többletadót.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (jobbra) lebeszélte a román kormányfőt az üzleti forgalom megadóztatásáról Fotó: Román kormány

„Nagyon határozottan megerősítettem, hogy nem vezetjük be az üzleti forgalomra kivetett plusz adót, mert kiszámíthatóak vagyunk az adó- és pénzügyeket illetően. Elmondtam ugyanakkor, hogy tartani fogjuk a 3 százalékos költségvetési hiánycélt" – idézte Tudosét az Agerpres hírügynökség.

Mindez azt jelenti, hogy a bukaresti balliberális kormány június 29-ei hivatalba lépése után kevesebb mint két héttel visszatáncol tervezett adópolitikai változtatásaitól.

A Tudose-kabinet előzmény nélkül, az üzleti világ képviselőit alaposan meglepve rukkolt elő az elképzeléssel, hogy a nyereség helyett 2018-tól az üzleti forgalomra alapozná a társasági adót. A balliberálisok arra hivatkozva térnének át az üzleti forgalom sávos megadóztatására, hogy ezáltal elejét lehetne venni a multinacionális társaságok általános gyakorlatának, miszerint a 16 százalékos profitadó kifizetési kötelezettségének elkerülése érdekében minimalizálják a nyereségüket.

A hazai üzleti szféra képviselői, valamint a külföldi befektetők egyaránt élesen bírálta, hogy a román kormány hat hónap leforgása alatt a második adóügyi forradalomra készül.

A tervezet számára ugyanakkor vélhetően az Egyesült Államok bukaresti nagykövete adta meg a kegyelemdöfést.

A román miniszterelnökkel és a Liviu Dragnea PSD-elnökkel folytatott múlt heti megbeszélését követően Hans Klemm kertelés nélkül kijelentette: gyakorlatba ültetésük esetén az adópolitikai elképzelések nagyban érintenék a román–amerikai stratégiai partnerség „gazdasági dimenzióját”.

A diplomata hozzátette: az amerikai beruházók számára jelenleg vonzónak számít a romániai üzleti környezet, ám ennek fenntartásához szerinte Bukarestnek stabil és a kiszámítható adópolitikát kell folytatnia.

Washington üzenete elég volt a román pálforduláshoz. Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök a múlt héten bejelentette: egyetlen kormányzati intézkedést sem foganatosítanak, ha az előzetes elemzések azt vetítik előre, hogy ártanak a gazdaságnak.

A politikus – aki az elmúlt időszakban többször azzal vádolta a multinacionális társaságokat, hogy beavatkoznak a román belpolitikába – hozzáfűzte, ha kiderül, hogy a tisztességesen működő cégeket negatívan érinti az üzleti forgalom megadóztatása, akkor nem fogják alkalmazni, mindazonáltal meggyőződésének adott hangot, miszerint a hatásvizsgálatok rámutatnak majd, hogy a cégek jelentős része kimenekíti a profitot az országból.

{K1}

Bukarest terve egyébként uniós jogszabályokat is sértene: az általános forgalmi adó közös rendszerét meghatározó uniós irányelv nem tiltja ugyan el a tagállamokat új adók bevezetésétől, kiköti azonban, hogy az ne vonatkozzon az üzleti forgalomra.