Sztráda épül Nagyvárad közelében

Hírösszefoglaló 2017. július 11., 19:06

Gazdasági fellendülést hozhat a Partium számára is az M4-es autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki közti szakasza, amelynek alapkövét kedden rakták le.

Fotó: MTI

Már kevesebb, mint három évet kell várni, és Nagyváradtól alig néhány kilométerre fel lehet lépni a Nyugatra tartó autópályára, miután kedden ünnepélyes keretek között lerakták az M4-es autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki közti szakaszának alapkövét.

Homolya Róbert, a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a hajdú-bihari és a Bihar megyei települések képviselői előtt bejelentette,

2020-ig 500 milliárd forintból – melynek fele hazai forrás – mintegy ezer kilométeren épül gyorsforgalmi út.

A kormány célja, hogy valamennyi megyeszékhelyet gyorsforgalmi út kössön össze, illetve az M35-ös és az M4-es autópálya megépítésével létrejöjjön a Felvidék és Észak-Erdély közötti gyorsforgalmi kapcsolat Kassa–Debrecen–Nagyvárad irányában.

A mintegy 100 milliárd forintos beruházást fontosnak nevezte Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es szenátor is, mint fogalmazott,

gazdasági fellendülést hoz Partium számára, s elindulhat az észak-erdélyi autópálya építése is.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. útfejlesztési igazgatója a beru­házás paramétereit ismertette. Első szakaszban a 2,95 km-es 2×2 sávos autópálya épül ki Nagykerekig, leálló sávval, középen elválasztó sávval. Három új híd is elkészül a Kék-Kálló főcsatorna felett, valamint egy mérnökségi telep és egy autópálya-rendőrség Berettyóújfalu mellett.

A kivitelezés nettó költsége 15 milliárd forint, elkészülte 2019 első negyedéve. A második szakasz a 47-es főúttól az országhatárig terjed, 26,5 kilométernyi, 2×2 sávon, leálló sávval. Elkészül 20 híd is, melyek közül kiemelendő a Berettyó folyó és a Dusnok patak fölötti pályahíd. Megépítenek egy komplex pihenővé alakítható határátkelőhelyet Nagykerekinél. A kivitelezés nettó költsége 83 milliárd forint, a várható átadás 2020. első negyedéve – mondta el Pántya József.