„Felhevülten” várja BL-rajtját az Izraelben vendégeskedő Honvéd

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. július 11., 17:16

„Felhevülve, nagy kedvvel várjuk az összecsapást. A felhevülést már csak a nagy meleg is indokolja” – fogalmazott viccesen George F. Hemingway, a magyar labdarúgó-bajnok Budapesti Honvéd tulajdonosa.

Fotó: A csapat Facebook-oldala

A kispestiek ugyanis már a második kvalifikációs szakaszban elkezdik a legrangosabb európai kupasorozatot, ahol ráadásul az egyik legerősebb ellenfelet, a Hapoel Beer-Shevát kapták ellenfélnek. Ebből a szakaszból azért lenne fontos a továbbjutás, mert a harmadik selejtezőkör vesztesei már átkerülnek az Európa Ligába, ám a most alulmaradó együttesek számára befejeződik a nemzetközi szezon.

Hemingway szerint nagy dicsőség lenne számukra a kvalifikáció,

de bárhogy is alakuljon a párharc sorsa, új játékosokat már nem akarnak vásárolni.

Az elmúlt időszakban a brazil Danilo érkezett hozzájuk szabadon igazolhatóként az arab emírségekből, de csatlakozott Mosonmagyaróvárról Deák István és a Videotontól Pölöskei Zsolt is, míg Laczkó Zsolt kölcsönben folytatja a Honvédnál. Több futballistát az utánpótláscsapatuktól léptettek elő, míg Bobál Gergely, Fehér Imre és Varga Márkó kölcsönből tért vissza a fővárosi együtteshez.

Új vezetőedzőjük, Erik van der Meer leszögezte, hogy

felkészültek az ellenfélből, amelynek a videón látottak alapján minőségileg jobb játékosaik vannak, de csapatszellemben kompenzálhatják a hátrányukat.

„Nem akarom csak az ellentámadásokra építeni játékunkat, úgy szeretnénk futballozni, hogy mi kezdeményezzünk. Fizikálisan kell fejlődnünk, mert csak jó erőnlétben tudunk támadófocit játszani. A játékosok vevők erre. Mindent megteszünk, hogy Izraelben jó eredményt érjünk el" – fogalmazott a szakember.

A legendás Puskás Ferenc egykori együttesének ez lesz története tizedik BL-szezonja, legutóbb 1993-ban, a Manchester Unitedtól kapott ki az első fordulóban. Nemzetközi porondon legutóbb a 2013–2014-es Európa Liga-sorozatban vett részt, ahol a Vojvodinával szemben maradt alul egy szurkolói rendbontásokat sem nélkülöző összecsapás után. Ezért akkor büntetést is kaptak a budapestiek, így

a két soron következő, UEFA égisze alatt rendezendő hazai találkozójukat zárt kapuk mögött kell lejátszaniuk.

A Bajnokok Ligája második selejtezőkörének szerdai játéknapján lép egyébként pályára többek között a bolgár Ludogorets, a dán Koppenhága, a fehérorosz BATE Boriszov és a lengyel Varsói Legia is, a romániai csapatok, a Viitorul és a FCSB viszont csak a harmadik körben kapcsolódnak be a sorozatba. Ennek sorsolását pénteken rendezik. 

Európa Liga: kezdődik a Giurgiui Astra szezonja

A romániai labdarúgócsapatok közül leghamarabb a Giurgiui Astra számára kezdődik el az európai labdarúgószezon, hiszen a korábbi országos bajnok, a 2016–2017-es szezonban hatodik helyen végzett együttes már az Európa Liga második körében pályára lép az első körből továbbjutott azeri Zira együttese ellen. Az első meccset végül Romániában rendezik csütörtökön 20.30-tól (DigiSport), és a visszavágó lesz az azeri bajnokságban negyedik helyen végzett ellenfél otthonában.

Az Astra, mint ismeretes, nem csak edzőt váltott nyáron, de több kulcsemberét is elveszítette az átigazolási időszakban, ezért az új szakvezető, Edi Iordănescu meglehetősen pesszimistán fogalmazott esélyeiket illetően. A tavalyi EL-idényben a csoportkörből is továbbjutott Astrától most nem remél hosszú nemzetközi menetelést, szerinte még a Liga 1-es pontvadászatban is csoda lenne, ha a felsőházi rájátszásban szerepelhetnének.

Az EL-ben indult három magyarországi alakulatból, mint ismeretes, kettő maradt versenyben: a Videoton az észt Nomme Kalju vendége lesz csütörtökön, míg a Ferencváros a dán Midtjyllandot fogadja.