Hivatalos az Iszlám Állam felett aratott győzelem Moszulban

Hírösszefoglaló 2017. július 11., 15:20

Hivatalosan is győzelmet hirdetett hétfőn este az Iszlám Állam terrorszervezet felett Haider al-Abádi iraki kormányfő az állami televízióban közvetített beszédében.

Iraki szövetségi rendőrök egy romos moszuli épületben Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

„Innen jelentem be a terrorizmus és a terroristák hamis államának végét, kudarcát és összeomlását, azét a hamis államét, amelyet az Iszlám Állam Moszulban hirdetett meg” – hangsúlyozta Abádi Irak második legnagyobb városában, ahol három évvel korábban a dzsihadisták kikiáltották „kalifátusukat”.

A fekete egyenruhát viselő Abádi, akit a biztonsági erők parancsnokai álltak körül, köszönetet mondott a terrorizmus elleni nemzetközi koalíciónak és az iraki csapatoknak egyaránt. Felhívta a figyelmet ugyanakkor az előttük álló további kihívásokra.

Egy másik küldetés áll előttünk, az, hogy stabilitást teremtsünk, kifüstöljük az Iszlám Állam sejtjeit,

amihez hírszerzési és biztonsági erőfeszítésekre lesz szükség, valamint egységre, amely eddig is lehetővé tette számunkra a szélsőségesek elleni küzdelmet” – hangoztatta Abádi, mielőtt felhúzta az iraki zászlót Moszulban.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn gratulált Haider al-Abádi iraki kormányfőnek Moszul felszabadításához.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok teljesen szét fogja zúzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, amely három éven át birtokolta az észak-iraki várost. A szervezet napjai Irakban és Szíriában „meg vannak számlálva” – írta az elnök közleményében.

António Guterres ENSZ-főtitkár a terrorizmus és a szélsőségességen alapuló erőszak elleni küzdelem jelentős lépésének nevezte az iszlamisták iraki fellegvárának elestét. Méltatta az iraki nép és kormány bátorságát, eltökéltségét és kitartását, és sajnálatát fejezte ki az elvesztett emberéletek miatt, a sebesülteknek pedig mihamarabbi felépülést kívánt. Hozzátette: a világszervezet készen áll segítséget nyújtani Moszul újjáépítéséhez.

A Bagdadnak támogatást nyújtó – az Egyesült Államok vezette – nemzetközi koalíció szintén üdvözölte az iraki kormányfő bejelentését, de közleményében hangsúlyozta:

az Iszlám Állam felett Moszulban aratott győzelem nem jelenti azt, hogy véget ért volna a dzsihadista szervezet jelentette globális fenyegetés.

A terrorellenes koalíció egyben sürgette az irakiakat, hogy együttes erővel lépjenek fel az iszlamisták ellen, amíg végleg vereséget nem szenvednek.

Az Iszlám állam az elmúlt időszakban jelentősen veszített befolyásából Szíriában is: ottani fővárosukban, Rakkában szintén ostrom alatt állnak.