Kolozsvárra is befut az Arany-busz

Hírösszefoglaló 2017. július 10., 14:32

A Kolozsvári Magyar Napokra is megérkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-mozgókiállítása, az Arany-busz, amelyet hétfőn indítottak útjára Budapesten.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Prőhle Gergely főigazgató kiemelte: a buszt a következő egy évben szeretnék eljuttatni a legkisebb vidéki településekre, a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta területeire is.

Eddig 118 helyszín jelentkezett a mozgótárlat fogadására, köztük számos nyári fesztivál

– írta az MTI.

Az első állomás a Gombaszögi Nyári Tábor lesz, majd látogatható lesz a busz a nyár folyamán a Mécs László Szabadegyetemen Jászón, Nagyidán, Keszthelyen, a Művészetek Völgyében Kapolcson, Gyulán, Nagyszalontán, Veszprémben, a Szegedi Ifjúsági Napokon, szeptemberben pedig Eszéken is – tette hozzá. A busz megtekintése mindenütt ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely és az elektromos csatlakozási lehetőség biztosítását kérik.

Prőhle Gergely főigazgató a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállításának helyet adó Arany-buszon Fotó: MTI/Illyés Tibor

A buszon kialakított tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét

irodalmi szövegek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek, valamint digitális eszközök és fából készült, például a sejtelmes radványi erdőt megjelenítő egyedi installációs elemek segítségével mutatja be.

Szilágyi Judit, a kiállítás kurátora hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy mindenki saját érdeklődésének és tudásának szintjén juthasson új információkhoz Arany Jánosról. A buszon megtalálhatóak a PIM Önarckép álarcokban című Arany-kiállításán már bemutatott digitális tartalmak, köztük a Toldi erőpróba videójáték is, de új elem többek között az Arany János életének állomásait, utazásait és kultuszhelyeit egy interaktív térképen megjelenítő alkalmazás.

A buszt minden helyszínen a PIM munkatársai kísérik, akik tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást is kínálnak az érdeklődőknek, akiket a busz körül könyvek, kvízek, szó- és ügyességi játékok is várnák, kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is – fűzte hozzá Szilágyi Judit.

Prőhle Gergely elmondta azt is: a digitális eszközök alkalmazásával az Arany János költészetében megjelenő érzelmi állapotok, hangulatok, nyelvi ötletek elmagyarázásra tesznek kísérletet a mai kor embere számára. A mozgókiállítás az Arany-emlékév lebonyolítására létrejött emlékbizottság támogatja.

Bélyeggel emlékezik Arany Jánosra a Magyar Posta

Ünnepi bélyegkisívvel emlékezik meg Arany János születésének 200. évfordulójára a Magyar Posta Zrt. Arany János valószínűleg tiltakozna, hogy bélyegen lássa viszont magát, hiszen az ő habitusától távol állt az ilyesmi, „mi viszont tartozunk neki ennyivel” – emlékeztetett a bélyeg ünnepélyes kibocsátásán, hétfőn Budapesten a köztársasági elnök.

Áder János hozzátette: a Magyar Posta kiváló bélyegkisívvel ajándékozza meg nem csupán a filatelistákat, de minden, az irodalmat, a művészetet kedvelő embert. 

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, a bélyegkisívet Gilicze Gergő grafikusművész tervei szerint gyártották 30 ezer példányban.