A kormány újraindítaná az oltóanyaggyártást a Cantacuzino Intézetben

Hírösszefoglaló 2017. július 06., 15:52

Jövő héttől egyenesen a megyei közegézségügyi igazgatóságokhoz szállítják a védőoltásokat – jelentette be csütörtökön Florian Bodog egészségügyi miniszter.

A kormányülés kezdetén az egészségügyi tárca vezetője az Agerpres szerint azt mondta, jelenleg 571 262 adag vakcina áll rendelkezésre országszerte, ezt osztják szét a közegészségügyi igazgatóságoknak az Országos Közegézségügyi Intézet számadatai alapján.

A Hargita és Dolj megyében tapasztalható oltóanyaghiányról Bodog kijelentette: le fogja ellenőrizni a sajtóban megjelent hírek valóságtartalmát.

Két hír jelent meg a sajtóban: az egyik szerint Hargita megyében járvány ütötte fel a fejét. (...) Az ottani közegészségügyi igazgatóságnál július végéig elegendő vakcina van raktáron.

A másik hír Dolj megyére vonatkozik. Itt is el van látva oltóanyaggal a közegészségügyi igazgatóság, nem tudom, mi lehetett az oka, hogy a szóban forgó orvosnő nem kért pótlást, ha szükség volt rá. Minden megjelent hírnek utánajárunk, és a mulasztókat megbüntetjük” – mondta Bodog.

A kormányülésen Mihai Tudose miniszterelnök felszólította az egészségügyi minisztert,

dolgozzon ki egy javaslatcsomagot annak érdekében, hogy a Cantacuzino Intézetben ismét lehessen vakcinákat előállítani.

Bodog azt felelte, hogy az általa vezetett tárca már megkezdte a tárgyalásokat a Cantacuzino Intézet kapcsán a kutatási és fejlesztési minisztériummal. „Kérek egy javaslatot, amelynek alapján lehetőleg az országban is legyen egy vakcinagyárunk” – mondta a kormányfő.