Az Unió migrációs politikáját bírálja az Amnesty International

MTI 2017. július 06., 11:54

Az Európai Unió (EU) migrációs politikáját bírálja csütörtökön közzétett, legújabb jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, részben Brüsszelt téve felelőssé amiatt, hogy egyre több migráns fullad vízbe a Földközi-tengeren történő átkelés közben.

Az idei év első hat hónapjában mintegy 73 ezer migráns és menedékkérő érte el az olasz partokat, ami 14 százalékos emelkedés 2016 első félévéhez képest – írja az Amnesty International (AI).

Közülük körülbelül kétezren vesztették életüket a kockázatos átkelés során, így a halálozási ráta jelenleg 2,7 százalék.

Ez háromszor magasabb a 2015-ös év második feléhez képest, amikor az EU fokozta őrjáratait és mentőakcióit a térségben - jegyzi meg beszámolójában a nemzetközi szervezet.

Az AI részben az embercsempészek tevékenységét felszámolni hivatott uniós erőfeszítések számlájára írja az egyre több halálesetet.

Válaszul „a líbiai csempészek több embert engednek fel a silányabb minőségű hajóikra, amelyek többsége csupán egy felfújható gumicsónak, és amelyek nem rendelkeznek elég üzemanyaggal, ahogy mentőmellénnyel vagy bármilyen más biztonsági felszereléssel, illetve sokszor segélykérésre alkalmas kommunikációs eszközzel sem” - hívja fel a figyelmet jelentésében a szervezet.

Az AI kifogásolja a megváltozott uniós migrációs politikát, amely a tengeren zajló kutatási és mentési műveletek helyett inkább a migránsok elindulásának megakadályozására koncentrál. „Ez a meggondolatlan európai stratégia nemhogy nem hozza meg a várt eredményt, de még nagyobb veszélynek teszi ki a migránsokat és menedékkérőket a tengeren” - teszi hozzá a jogvédő szervezet.

Ha „észreveszik őket, visszakerülnek Líbiába, ahol szörnyűséges fogvatartási körülmények, kínzás és erőszak vár rájuk”.

A jelentés a líbiai parti őrség életeket veszélybe sodró hozzáállását és az észak-afrikai ország internálótáboraiban uralkodó embertelen körülményeket is bírálja.

Az Amnesty International aggódik, hogy az EU igazság- és belügyminisztereinek kétnapos tallinni találkozója nyomán tovább romlik majd ez az aggasztó helyzet.

Amennyiben az év második fele is úgy folytatódik, mint az első, és nem kerül sor valamiféle azonnali lépésre, 2017 lesz a leghalálosabb év a világ legveszélyesebb migrációs útvonalán”

- mondta John Dalhuisen, az AI Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó részlegének igazgatója.

„Az EU-nak át kell gondolnia a siralmasan alkalmatlan líbiai parti őrséggel kötött és kötendő megállapodásait, és több hajót kell biztosítania azokban a térségekben, ahol azokra szükség van” - tette hozzá.