Magyarra „vált” a nagy reménységnek tartott román tornászlány

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. július 05., 12:23

Déváról Budapestre szerződött Olivia Cîmpian. A 16 éves tornász édesapja már a magyar válogatottságban gondolkodik.

Országot vált Olivia Cîmpian: a 16 éves román válogatott aradi tornász elhagyta a dévai olimpiai központot, hogy Magyarországon folytassa pályafutását.

Édesapja, Marcel Cîmpian korábbi labdarúgó bejelentésekor megköszönte azoknak, akik eddig gyermekével foglalkoztak – bevallása szerint tisztelettel és jó viszonyban váltak el, amikor lányát elvitte az edzőközpontból.

„Remélem, hogy ők is megértik: mi mindössze annyit szeretnénk, hogy a lányunk tovább fejlődjön szeretett sportágában.

Úgy döntöttünk, hogy Magyarországon folytatja pályafutását, mert ott máshogy viszonyulnak a versenysportolókhoz”

– idézte az Aradi Atletico utánpótláscsapatának futballedzőjét a Sportarad.ro. Az édesapa hangsúlyozta, hogy a törvényes úton „haladnak”, ezért először az állampolgárság felvéte­lét fogják kérvényezni, amelyben reményei szerint segítségére lesz, hogy labdarúgóként korábban Magyarországon is játszott.

A Krónika kedden egy kaposvári labdarúgótornán érte utol Marcel Cîmpiant telefonon, de a szakember nem akarta részletezni a döntésük hátterében álló problémákat. Kérdésünkre azonban közölte, hogy lánya egy budapesti klubnál fog ezentúl edzeni, és

már azt is számításba vették, hogy vele együtt családostól kiköltöznek.

„Már felvettem a kapcsolatot a román szövetséggel, de nem szeretnék nyilatkozni a velük folytatott tárgyalásról” – fűzte hozzá.

A rangos charleroi-i Top Gym tornán nemrég talajon aranyérmes Olivia Cîmpian 2016-ban még a juniorok Európa-bajnokságán lett bronzérmes, idén pedig a felnőtt válogatottban is bemutatkozott a kolozsvári Eb-n, ahol sérülése ellenére a 23. helyen végzett egyéni összetettben. Ioana Crişannal együtt a „halványodó” hazai tornászsport reménységének tartották a 2020-as tokiói olimpiai játékokra gondolva, bár szövetségi edzőjük, Nicolae Forminte szerint még meg kell tanulniuk hinni saját képességeikben.

A szakember egyébként hivatalos Facebook-oldalán erősítette meg, hogy a fiatal, többszörös országos bajnok tornász elhagyta a dévai edzőtábort, amiről a hazai szövetséget és az olimpiai bizottságot is értesítette. Hangsúlyozta, hogy a szülőkkel folytatott beszélgetésük bizalmas jellegű, de barátságos hangnemben zajlott, és semmit sem róttak fel a szakmai stábnak.

Leblokkoltam. Nincs takargatni valónk, semmi sem »bűzlik« a keret dévai edzőtáborában.

Jelenleg arra törekszem, hogy csökkentsem a sokkhatást, amit kilépése okozott a válogatott többi tagja körében. Arra összpontosítunk, hogy felkészüljünk a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. Én ugyan nem találtam semmilyen indokot, ami megmagyarázná szülei döntését, de nem tehetek mást: tiszteletben tartom a jogukat, hogy gyermekük jövője felett rendelkezzenek. Az, hogy mi történik a folytatásban, már a sportminisztérium, a sportági szövetség és az olimpiai bizottság hatáskörébe tartozik, de én még bízom abban, hogy Olivia visszatér Dévára, ahol szeretik és tisztelik” – fogalmazott a szakember.

Országváltás esetén egy időre felfüggeszthetik Olivia Cîmpian nemzetközi versenyjogát, ám

az esteleges eltiltás a két sportszövetség közötti tárgyalásoktól függ.

Két évvel ezelőtt Balázs Bernadett aradi asztaliteniszező „váltott” magyar színekre, míg korábban például Miklós Edit alpesi síző, Balázs Tünde gyorskorcsolyázó és Szőcs Emőke sílövő is Magyarországot választotta Románia helyett.