Teret hódít az importáru, visszaszorulnak a helyi termékek a romániai piacon

Krónika 2017. július 04., 21:26

Nem tudja tartani a lépést a belföldi termelés a megnövekedett vásárlóerővel: a lakosság által megvásárolt termékek 50 százaléka külföldről származik.

Fotó: Facebook/Fabricat in România

Folyamatosan visszaszorulnak a helyi termékek: amíg a gazdasági világválság begyűrűzése előtt a romániai lakosság által megvásárolt áru 60 százaléka készült az országban, addig mára ez az arány 50 százalékra csökkent – idézi a Román Nemzeti Bank (BNR) adatait az Economica.net gazdasági hírportál.

A jegybanki jelentés szerint

a tavalyi év folyamán jelentősen megnőtt a lakosság vásárlóereje, ami 7,3 százalékkal felpörgette a háztartások fogyasztását

– nagyrészt ennek tudható be a 2016-os számottevő gazdasági növekedés is. A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a trend még középtávon sem fenntartható, hiszen ha a mindenkori kormányok továbbra is főként a fogyasztást serkentő intézkedéseket foganatosítanak, és kevésbé figyelnek oda a beruházásokat ösztönző programokra, akkor csak korlátozott hatást tudnak gyakorolni a gazdasági növekedésre.

Hiszen – mutat rá az idézett dokumentum – a termelést nem sikerült bővíteni az elmúlt évek során foganatosított gazdaságserkentő intézkedésekkel, ami azt eredményezte, hogy

a megnövekedett vásárlóerő a külföldi termékek felé fordult.

„Amíg a válság előtt a helyi termékek fedezni tudták a belföldi kereslet 60 százalékát, az arány az elmúlt években fokozatosan csökkent, most pedig már körülbelül a felét teszi ki. A trend 2014 után fokozódott” – vonnak mérleget a jegybanki szakemberek.