Alpolgármester-választás: prioritás a PSD-vel kötött egyezség a vásárhelyi RMDSZ számára

Szucher Ervin 2017. július 04., 12:24

A nagyobb lélegzetű beruházások fontosságával indokolta Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, miért nem kockáztatták a PSD-vel megyei szinten kötött megállapodást azért, hogy a megyeszékhelynek két magyar alpolgármestere legyen.

Fotó: Boda L. Gergely

A parlamenti képviselő lapunknak leszögezte: abban, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat múlt csütörtöki ülésén tartott alpolgármester-választáson a szövetség tanácsosai a PSD jelöltjét, Sergiu Papucot támogatták a Szabad Emberek Pártja (POL) által nevesített Györfi Júlia helyett, sokat nyomott a latban, hogy

az RMDSZ megyei szinten már tavaly nyáron együttműködési szerződést írt alá a PSD-vel, amelynek része volt többek között Péter Ferenc megválasztása a megyei tanács élére.

„Mindaddig, amíg a különböző infrastrukturális fejlesztésekre, például a repülőtér felújítására vagy az épülő autópálya kivitelezésére együtt próbálunk lobbizni, nem kockáztathatjuk ezt az együttműködési kapcsolatot azzal, hogy Marosvásárhely élére egy helyett két magyar alpolgármestert állítunk” – magyarázta Vass Levente.

Szerinte 2017-ben ideje lenne túllépni az olyasfajta számítgatásokon és tisztségelosztásokon, hogy ha a polgármester román nemzetiségű, mindkét helyettesének magyarnak kellene lennie. Az RMDSZ helyi vezetője úgy véli: sokkal fontosabb az éppen aktuális feladatokra a megfelelő embert állítani.

Amúgy sem ragaszkodtak az alpolgármesteri székhez

A képviselő állítása szerint a szövetség amúgy sem ragaszkodott az alpolgármesteri szék megszerzéséhez, ha a Szabad Emberek Pártja nem nyújtja be az erre vonatkozó tervezetet, az RMDSZ az aktuális mandátum további három évét is elöljáró-helyettes nélkül tölti ki.

Ugyanakkor nem engedhették meg maguknak, hogy ha már voksolásra kerül sor, kihátráljanak a versenyből, ezért nevesítették Makkai Gergelyt alpolgármester-jelöltként, illetve vettek részt a szavazáson. Azzal kapcsolatban, hogy a szintén magyar jelöltet állító Szabad Emberek Pártja képviselői elvárták volna, hogy az RMDSZ velük működjön együtt, így, mivel a két alakulat többséget alkot a helyi tanácsban, Makkai és Györfi Júlia is nyert volna, Vass Levente leszögezte: ők

nem kérték a POL támogatását, alpolgármester nélkül is jól működtek.

„Kényszerhelyzetbe kerültünk, éppen a POL kezdeményezése miatt. Ha ragaszkodunk eddigi elveinkhez, és nem állítunk jelöltet, könnyen megtörténhetett volna, hogy ahogy nekünk sem, a POL-nak sem lesz alpolgármestere, hanem a második körben a liberális vagy a szociáldemokrata jelöltet szavazzák meg” – indokolta az RMDSZ döntését a politikus.

Vass Levente Fotó: Boda L. Gergely

Kérdésünkre, hogy mi indokolja Makkai jelöltségét, akit a tavaly nyári helyhatósági választásokon mégcsak befutó helyre sem soroltak a listán, és csak utólag lett önkormányzati képviselő, miután Novák Csaba Zoltánt szenátorrá választották, Vass Levente mindössze annyit mondott: „akkoriban így szavaztak a körzetek”. Ezzel azt próbálta érzékeltetni, hogy

a lista összeállításába kevés beleszólása volt,

mivel csak ez év elején vette át a helyi szervezet vezetését Peti Andrástól.

„Történelmi lehetőséget szalasztottak el”

Vass Leventével ellentétben a POL alpolgármester-állítást kezdeményező tanácsosa, Hermann Mark Christian úgy véli: az RMDSZ történelmi lehetőséget szalasztott el. „Amikor kiderült, hogy nem egy, hanem két alpolgármestert választunk,

az utolsó pillanatig bíztam abban, hogy a kölcsönösség elve alapján az RMDSZ is támogat minket, és Marosvásárhelynek két magyar alpolgármestere lesz.

Egy héttel ezelőtt még ők is, és a PSD-s tanácsosok is azt nyilatkozták, hogy nem érdekeltek az alpolgármester-választásban. Ehhez képest kiderült, hogy minden előre le volt vajazva, a két párt egymást támogatta” – hívta fel a figyelmet a tanácsos.

Amint arról beszámoltunk, a számokat figyelembe véve egyszerű lett volna két magyar alpolgármestert választani Marosvásárhelyen, az RMDSZ és a POL ugyanis többséget alkot a tanácsban, a szövetség azonban a PSD-s Sergiu Papucot támogatta, aki Makkai Gergellyel egyetemben 16 voksot kapott – így ők lettek Dorin Florea elöljáró helyettesei –, míg Györfi Júlia hármat, éppen annyit, ahány tanácsosa van a Szabad Emberek Pártjának.

Az eset nyomán Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetője személyes hangvételű levelet írt Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek: a Krónika birtokába jutott írásban

Szilágyi a vásárhelyi eset sürgős kivizsgálását kéri.

Szerinte a kisebbségi tanácsosok cserbenhagyták a helyi magyar közösséget, ilyesminek pedig többé sehol nem szabad előfordulnia.

{K1}

A választás nemcsak politikai szinten, hanem a civilek körében is felháborodást váltott ki: a közösségi médiában számos vásárhelyi lakos adott hangot felindultságának.

Sokan kifogásolták, hogy az RMDSZ ragaszkodik a PSD-vel kötött megállapodáshoz, miközben a szociáldemokraták soha nem tettek semmit például a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium érdekében, sőt országos szinten ádáz harcot folytatnak a kisebbségi szimbólumok ellen.