Nem plüssmaci a medve: a háromszéki elöljárók is csatlakoznak a bukaresti tüntetéshez

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2017. július 03., 20:54

Megelégelték a háromszéki elöljárók, hogy a minisztérium semmit nem tesz a vadká­rok megfékezése érdekében, és bejelentették: részt vesznek a Hargita megyei önkormányzat kezdeményezte szerdai tiltakozó akción Bukarestben.

Fotó: Szüszer Róbert

A környezetvédelmi minisztérium elé vonulnak tüntetni a háromszéki elöljárók szerda délelőtt, mert megelégelték, hogy az illetékes hatóságok semmit nem tesznek a vadkárok megfékezése érdekében. A tiltakozó akciót a Hargita megyei elöljárók kezdeményezték, s a tervek szerint a megmozduláson Maros, Brassó és Argeş megyei polgármesterek is részt vesznek.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök meghívására hétfőn a háromszéki polgármesterek, intézményvezetők, gazdaszervezetek képviselői gyűlést tartottak a témában,

ezt követően pedig a tanácselnök a sajtónak leszögezte: egyetértettek abban, hogy sürgős megoldásra van szükség, mert a medvetámadások egyre gyakoribbak a székelyföldi településeken, a gazdák türelme elfogyott, nem mernek kimenni a mezőre, azt fontolgatják, hogy felhagynak az állattartással.

Tamás Sándor elmondta továbbá, levelet küldtek Mihai Tudose miniszterelnöknek, és Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek, melyben azt kérik, hogy engedélyezzék a gondot okozó medvék kilövését. A kilövési kvóta visszaállítása mellett egy úgynevezett sürgősségi keret jóváhagyását javasolják, hogy a településre bejáró, veszélyt jelentő nagyvadaktól megszabadulhassanak. A levében továbbá a vadkárok gyors megtérítését követelik. Arra is felhívják a kormány figyelmét, hogy

egyetlen év alatt csak Kovászna megyében több mint 200 medvék által okozott kárt vettek nyilvántartásba,

ez a szám viszont azért nem pontos, mert gazdák közül sokan már nem is jelentik a vadkárokat, mert „nem bíznak a hatóságokban”.

„Csak Kovászna megyében tucatnyi medvét kellene azonnal kilőni, mert bejárnak a településekre, és állandó veszélyt jelentenek.

Az elmúlt évre 47 nagyvad kilövésére kértünk jóváhagyást, ám egyet sem engedélyeztek” – mutatott rá Tamás Sándor.

Fotó: Barabás Ákos

Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke elmondta, a gazdák külön autóbusszal utaznak holnap Bukarestbe, hogy a követeléseiket nyomatékosítsák. A polgármesterek, önkormányzati képviselők szintén buszokkal indulnak a fővárosba.

Nicolae Radocea alprefektus arról számolt be, hogy telefonon egyeztettek a minisztériummal, és

azt az ígéretet kapták, hogy a Román Akadémia tanulmánya alapján a tiltakozás napján jóváhagyják a kilövési kvótát.

„Kovásznán megállítanak az emberek az utcán, panaszkodnak, hogy nem merik kihajtani a nyájat a legelőkre, fontolgatják, hogy felhagynak a tenyésztéssel” – jegyezte meg az alprefektus, majd arra kérte a polgármestereket, biztassák a gazdákat, hogy jelentsék a károkat, mert ezzel tudják bizonyítani mennyire súlyos a helyzet.

Fodor István, Bodok polgármestere rámutatott, már minden napszakban felbukkannak a településen a medvék, hiába hívják a 112-es sürgősségi számot, a csendőrök nincsenek felkészülve arra, hogy hatékonyan segítsenek.

Bukarestben azt hiszik, hogy a medve valójában egy plüssmaci. Ezek a döntéshozók mind a tizedik emeleten születtek, soha nem láttak vadat”

– fogalmazott a bodoki elöljáró.

Dimény Zoltán Bereck polgármestere elmondta, az anyamedvék letelepedtek a falu közelében, már könnyű élelemszerzésre tanítják a bocsaikat. Az anyaállatot kilőni sem lehet, de az elszállítás sem megoldás, mert több száz kilométerről is visszavándorolnak – tette hozzá. Könczei Csaba, a Mezőgazdasági Igazgatóság Kovászna megyei vezetője kifejtette, fogytán a gazdák türelme, spontán tiltakozó akciókat, útlezárásokat terveznek, amennyiben a hatóságok nem orvosolják a medvekérdést.

Hétfőn egyébként medvelábnyomokról készített fotókat tett közzé egy kézdivásárhelyi lakos a Facebookon, bejegyzésében pedig azt állítja, hogy láttak egy nagyvadat a város szélén,

a Kaufland bevásárlóközpont környékén. Az udvarteres város közelében egyébként nincsenek erdők, így valószínű, hogy a medve több kilométert tett meg csak azért, hogy a szupermarket mögötti kukákban ennivalót keressen. Szemtanúk számoltak be arról is, hogy a kézdialbisi református temetőkertet is rendszeresen látogatja egy medve a bocsaival a gyümölcsfák miatt, s a Csernáton községhez tartozó falu lakói attól tartanak, hogy a nagyvad előbb-utóbb rátámad valakire a környéken.

Fotó: Barabás Ákos

Az Agerpres arról számolt be, hogy 150 kilogrammos sertést ölt meg egy medve tegnap hajnalban a Buzău megyei Colţi településen. Ez volt idén az ötödik eset a községben – közölte Pavel Rădulescu, a település polgármestere. Az elöljáró elmondta, hogy a medve a falu közepén lévő ház udvarára ment be, ahol megölt egy másfél mázsás disznót.

Nappal, két egymás utáni nap támadt meg egy tehéncsordát egy medve az elmúlt hétvégén a Hargita megyei Fenyőkúton.

Pénteken délután egy fenyőkúti, szombat délután pedig egy pálpataki gazda tehenét pusztította el. Tódor Vendel, az egyik károsult gazda érdeklődésünkre elmondta, délután három órakor történt az eset, a lakóházaktól körülbelül egy kilométerre található dűlőn, ahol csordában legeltek az állatok.

Katona Mihály, Korond községközpont polgármestere szerint azért aggódnak a történtek miatt, mert félő, hogy az erdőközeli településrészeken nemcsak állatokra, hanem emberekre is rátámadhat a nagyvad. Juhokra támadt a medve szombatról vasárnapra virradóra Székelyudvarhely határában is. A nagyvad két bárányt és két juhot ölt meg.