A korrupcióellenes küzdelem folytatását várja Romániától az EU

Hírösszefoglaló 2017. július 03., 10:04

Levélben üdvözölte pénteken este Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Mihai Tudose miniszterelnököt abból az alkalomból, hogy a parlament bizalmat szavazott kormányának. Ebben a korrupcióellenes küzdelem és a törvény uralmának fontosságát hangsúlyozza.

A levélben, amelyben Romániát az EU megerősítésében aktív szerepet jászó országnak nevezi, a stabilitás fontosságát hangsúlyozza. „A törvény uralma és a korrupcióellenes küzdelem terén elért fejlődés, amely összhangban van a romániai társadalom elvárásaival és az EU alapértékeivel, létfontosságúak ahhoz, hogy Románia minden állampolgára teljes mértékben élvezhesse az EU-tagság jelentette előnyöket” – áll a levélben.

A Tudose-kormány miniszterei pénteken vették át hivatalukat.

Előző este, a kormány eskütételét követően keményen bírálta Klaus Johannis államfő a Tudose vezette szociálliberális kabinetet, amiért az váratlan adópolitikai tervekkel lepte meg a vállalkozói szférát. Az elnök kiszámíthatóbb adópolitikát kért a kabinettől.

Az államfő arra reagált, hogy az új kormány programjában egy sor, a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedés jelent meg, amelyek nem szerepeltek sem a megbuktatott Grindeanu-kabinet, sem a tavaly decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) programjában.

A Tudose-kormány elhalasztaná a további áfa­csökkentést, szolidaritási adót vetne ki, a nyereség helyett az üzleti forgalomra alapozná a társasági adót, és tovább emelné a minimálbért.

„Válságba sodorták az országot, mert nem tudnak kormányozni” – sommázta a jobboldali államfő a PSD–ALDE szo­ciálliberális koalícióról alkotott véleményét, miután a Mihai Tudose vezette új kormány tagjai letették a hivatali esküt az elnöki hivatalban.

Úgy vélekedett: a Grindeanu-kormány a – büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhíteni próbáló, félmilliós tüntetést kiváltó – „13-as sürgősségi rendelet” kormányaként vonul be a történelembe, a PSD–ALDE pedig az első európai koalícióként, amelyik saját kormányát bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg.