Három hónapja egyetlen euró sem érkezett az Európai Uniótól

Krónika 2017. június 29., 16:36

Az elmúlt három hónapban Románia egyetlen eurónyi európai uniós finanszírozást sem hívott le a strukturális és kohéziós alapokból – derül ki a pénzügyminisztériumnak az idei év első öt hónapját górcső alá vevő mérlegéből.

Fotó: Pixabay.com

Mint az Economica.net gazdasági portál rámutat, a pénzek azért maradtak el, mert máig nem akkreditálták az összegek kezelésével megbízott szakhatóságokat. Ennek oka, hogy

nem működik a programok lebonylításához szükséges informatikai rendszer.

A számvevőszék országos szinten ellenőrzéseket végez, és a bejelentések szerint augusztus elején jelentik be, hogy lehet-e akkreditálni a menedzsmenthatóságokat.

Különben az év első két hónapjában is csak valamivel több mint egymilliárd eurót hívott le Románia a 2014–2020-as költségvetési ciklusban rendelkezésre álló összegekből. A pénz legnagyobb része, 1,31 milliárd euró az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból érkezett az országba – a mezőgazdasági szubvenciókról van szó, amelyeket a termelők mindenképp megkapnak.

A kormány eközben azt tűzte ki célként, hogy a 2017-es év folyamán 5,2 milliárd euró uniós pénzt hív le,

amiből 1,9 milliárd eurót tesznek ki a kohéziós alapok. Utóbbiból eddig 2,34 milliót sikerült megszerezni.

Mint a gazdasági portál emlékeztet, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői által az európai uniós pénzek lehívása szempontjából katasztrofálisnak nevezett 2016-os esztendőben Románia 7,36 milliárd eurót hívott le, e tekintetben pedig a tavalyi volt a legjobb év Románia 2007-es európai uniós csatlakozása óta.

Az uniós pénzek elmaradozása pedig oda vezetett, hogy az idei év első öt hónapjában 2,2 milliárd euróra mélyült a költségvetés hiánya, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,27 százalékát jelenti, miközben a pénzügyminisztérium 0,1 százalékos, vagyis 0,8 milliárd lejes deficitet várt.