Gigabírság a Google-nak: Brüsszel szerint visszaélt piaci fölényével a keresőcég

Hírösszefoglaló 2017. június 27., 23:46

Rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság kedden a Google amerikai internetes óriásvállalatra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. A társaság fellebbezni készül.

Margrethe Vestager Fotó: Getty Images

A Google visszaélt a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével azzal, hogy saját ár-összehasonlító szolgáltatásait előrébb, a versenytársakét pedig hátrébb sorolta a találatok között – jelentette be kedden Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Az Európai Bizottság (EB) tagja közölte, a cég ezzel megsértette az EU trösztellenes szabályait,

magatartásával lehetetlenné tette, hogy versenytársai egyenlő feltételekkel vegyenek részt a piaci versenyben.

„Ami pedig a legfontosabb, hogy az európai fogyasztókat megfosztotta a valódi választás lehetőségétől és az innováció előnyeitől” – idézte az MTI Vestagert.

Az EB szerint a Google ezt a gyakorlatot folytatta az Európai Gazdasági Térség mindazon országaiban, ahol piacra lépett ár-összehasonlító szolgáltatásával. Rámutattak: a Google Shopping forgalma az Egyesült Királyságban 45-szörösére nőtt, Németországban 35-szörösére a visszaélés kezdete óta, a riválisoké viszont jelentősen csökkent, az Egyesült Királyságban 85, Németországban 92 százalékkal.

Kiemelték: a Google megakadályozta az érdemeken alapuló versenyt azzal, hogy a sajátjától eltérően kezelte a versenytársak szolgáltatását. A 2,4 milliárd eurós bírsággal sújtott társaságnak 90 napon belül fel kell hagynia a jogsértő magatartással, máskülönben kényszerítő büntetést kell fizetnie, amely elérheti a Google anyavállalata, az Alphabet átlagos napi globális forgalmának 5 százalékát.

Kent Walker, a Google alelnöke bejelentette, fontolóra veszik a fellebbezés lehetőségét a bírság ellen, mert nem értenek egyet a brüsszeli testület döntésével, amely lezárta a még 2010-ben indított vizsgálatot. A vállalatnak hatvan napja van rá, hogy fellebbezést nyújtson be.

Az uniós szabályozás értelmében

a trösztellenes bírság összege az érintett cég éves árbevételének a 10 százalékát is elérheti.

Az Alphabet tavalyi bevétele 90,3 milliárd dollár volt. Sajtóhírek szerint a bírság ugyan nem dönti romba az Alphabetet, de azért megérzi a társaság. Hasonló ügyben az uniós versenyhatóság eddigi legnagyobb büntetését az Intel mikroprocesszor-gyártó cég kapta, melyet 1,06 milliárd euróra bírságoltak 2009-ben.

Az Európai Bizottság két másik, jelenleg vizsgálati szakaszban lévő ügyben is arra az előzetes következtetésre jutott, hogy a Google visszaélt erőfölényével: az Android operációs rendszer és az AdSense hirdetési platform vonatkozásában. Idén májusban az EB egy másik amerikai technológiai vállalatra, a Facebookra szabott ki 110 millió eurós pénzbírságot, amiért félrevezető információkat közölt az EB-vel, amikor megvásárolta a WhatsApp-ot.