Csak a tejpor nélküli tej lehet természetes

Krónika 2017. június 27., 16:32

Elfogadta kedden a bukaresti képviselőház a friss tej és tejtermékek címkézéséről szóló, 2016/88-as számú törvény módosítását.

Fotó: Barabás Ákos

A 217 támogató, három ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett jóváhagyott jogszabály értelmében már

nem kell feltüntetniük a gyártóknak a termék előállításakor felhasznált tejpor arányát.

A döntéshozó kamaraként eljáró alsóházban elfogadott módosítások szerint a címkéken a legnagyobb arányban felhasznált tej származási országát és a tejfeldolgozó vállalkozás nevét kell feltüntetniük a gyártóknak, a csomagolóüzem nevének vagy a márkának már nem kell szerepelnie a címkéken.

A gyártóknak a címkéken fel kell tüntetniük a tejben található ásványi anyagokat, a vitaminokat és a tej dúsításához használt tejproteineket is.

„Természetes termék” címkével csak azokat a tejtermékeket lehet ellátni, amelyek 100 százalékban tehén-, bivaly-, juh- vagy kecsketejből készülnek,

és semmilyen mennyiségben nem tartalmaznak más összetevőket, például tejport. A „román termék" felirat csak azokra a termékekre kerülhet fel, amelyek száz százalékban román termelőtől és feldolgozótól származó tejből készülnek.

A törvény 2018. január elsejétől lép hatályba, megfigyelők szerint azonban megtörténhet, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen, mégpedig arra hivatkozva, hogy a belföldi termékek megjelölésével megszegi az áruk szabad mozgásáról szóló uniós szabályokat.