Közel száz migránst fogtak Aradon egyetlen kamionba zsúfolva

Krónika 2017. június 27., 13:38

Összesen 91 iraki és szíriai határsértőt – 44 férfit, 18 nőt és 29 kiskorút – tartóztattak fel kedden a nagylaki határátkelőnél a román hatóságok. Valamennyiüket egy gépjárműalkatrészeket szállító kamionba zsúfolták be.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

Az Arad megyei határrendészet közleménye szerint a határsértők a schengeni térség valamely államába akartak eljutni .

A törökországi jelzésű tehergépjármű, amelyet Ylmaz R. 46 éves török állampolgár vezetett, kedd reggel 6 óra 30 perc körül érkezett a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhöz. A dokumentumok szerint gépjárműalkatrészeket szállított Törökországból Norvégiába.

A rutinellenőrzés során a határőröknek gyanús lett a kamion, és amikor tüzetesebben átvizsgálták, 91 személyt találtak a rakodótérben elrejtőzve.

A bevándorlók előzőleg menekültstátuszért folyamodtak a román hatóságokhoz. A sofőr – saját bevallása szerint – nem tudott arról, hogy a kamionban több személy rejtőzik. Azt nyilatkozta, hogy több parkolóban is megállt pihenni.

A menekültek ellen illegális határátlépési kísérlet miatt, a török sofőr ellen pedig embercsempészet gyanújával indítottak eljárást – szerepel a határrendészetnek az Agerpres hírügynökség által idézett közleményében. A mostani egyébként a második legnagyobb migránsfogás a magyar-román országhatár Arad megyei szakaszán. Idén április 21-én ugyancsak a nagylaki sztrádaátkelőnél összesen 111 határsértőre – köztük 42 gyerek – bukkantak egyetlen teherautóban, amelyet egy román férfi vezetett.

Hivatalos adatok szerint az idei év első öt hónapjában csaknem háromszor több illegális bevándorlót fogott el a román határrendészet a román–magyar határ Arad és Bihar megyei szakaszán a tavalyi év azonos időszakához képest. A január és május közötti időszakban 716 illegális bevándorlót tartóztattak fel, akik illegálisan akarták átlépni a határt, ehhez képest a tavalyi év első öt hónapjában 240 illegális bevándorlót fogtak el a román hatóságok. Marin Bondar, a Bihar megyei határrendészet vezetője nemrég arról számolt be, hogy a román–magyar határt átlépni akaró, elfogott migránsok csaknem 80 százaléka a menedékkérők elhelyezésére kialakított temesvári regionális központból jött. Itt szabad be- és kijárási joggal rendelkeznek, így a hatóságok nem akadályozhatják meg, hogy elhagyják a központot.