Hajlik Tudose esetleges kormányának támogatására az RMDSZ

Krónika 2017. június 26., 19:22

Az RMDSZ nem mond le a parlament elé terjesztett törvénytervezeteiről, az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik, továbbra is társadalmi paktumot szorgalmaz a román többség és a nemzeti kisebbségek között – hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn, miután Klaus Johannis államfő fogadta az alakulat küldöttség&

Klaus Johannis és Kelemen Hunor köszönti egymást a Cotroceni-palotában Fotó: Presidency.ro

Klaus Johannis politikai súlyuk sorrendjében egyeztetett hétfőn a parlamenti pártokkal az új bukaresti kormány lehetséges összetételéről. Kelemen Hunor az MTI tudósítása szerint azt valószínűsítette, hogy az RMDSZ bizalmat szavaz majd Mihai Tudose kormányának, erről azonban a szövetség parlamenti frakciója fog formális döntést hozni, ha a szociálliberális koalíció által javasolt politikus valóban megkapja a kormányalakítási megbízást az államfőtől.

A Cotroceni-palotában rendezett konzultációt követően a politikus úgy vélekedett, hogy a parlamenti többségnek jogában áll miniszterelnököt javasolni és kormányozni.

Kelemen Hunor hozzátette, az RMDSZ-nek nincs önálló javaslata a miniszterelnök személyére vonatkozóan, mivel nem része a parlamenti többségnek, és nem merül fel annak a lehetősége, hogy csatlakozzon a kormányt adó koalícióhoz.

„Mi nem leszünk része a következő kormánynak, ez biztos, ilyen szándék nem létezik. Van egy együttműködésünk a PSD-ALDE többséggel, az együttműködés négy évre szól, azzal a pontosítással hogy minden parlamenti ülésszak végén mérleget készítünk. Erre június 30. után kerül sor, és ennek a megállapodásnak a fényében el tudom képzelni azt, hogy megszavazzuk és támogatjuk a kormány beiktatását, majd pontszerűen támogatjuk vagy nem támogatjuk a kormány különböző kezdeményezéseit" – magyarázta a magyar közmédiának Kelemen Hunor.

Újságírói kérdésre a szövetségi elnök kijelentette: a kisebbségi törvényben semmilyen etnikai alapú autonómia-követelés nem szerepel, ahogyan azt az államfő tévesen Berlinben kijelentette. Az RMDSZ azt szeretné, hogy a magyar közösséget érintő oktatási, kulturális kérdésekben ne más, hanem maga a közösség dönthessen. „Amikor az államelnök Berlinben felszólalt, olyan kijelentéseket fogalmazott meg a kisebbségeket illetően, amelyek nem fedik a valóságot. Közben itthon azt láthattuk, hogy hisztéria dúl. Hosszú távon rendezni kell tehát a többség-kisebbség viszonyát, ha úgy tetszik, egy többség-kisebbség paktummal” – tette hozzá Kelemen.

Egyébként az elnöki hivatalban lezajlott konzultáción az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem javasolt kormányfőjelöltet. Ilyen előterjesztéssel a PSD és az ALDE alkotta balliberális koalíción kívül egyedül a Traian Băsescu vezette Népi Mozgalom Pártja (PMP) rukkolt elő, amely Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselőt ajánlotta az államfő figyelmébe. Az államfővel folytatott megbeszélést követően amúgy sem Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök, sem Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE vezetője nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek.