Nem engednek a prefektus nyomásának a vásárhelyi POL román tanácsosai

Szucher Ervin 2017. június 26., 18:41

Felháborítónak tartja a Marosvásárhelyen létrejött Szabad Emberek Pártja, hogy a Maros megyei prefektus a vásárhelyi iskolák kétnyelvűsítését elrendelő, 2017/182-as számú tanácsi határozat sürgős visszavonására szólította fel a helyi önkormányzatot.

Fotó: Boda L. Gergely

A kormánymegbízott a közigazgatási törvényre hivatkozva azzal érvel, hogy Romániában – a kisebbség arányának egy bizonyos szintje fölött – a kötelező többnyelvűség csak a helységnévtáblákra és a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó intézményekre vonatkozik.

Goga szerint az iskolák nem képezik a városháza tulajdonát, ezért a képviselő-testületnek nincs joga beleszólni a tanintézetek beltereiben található feliratok ügyébe.

A prefektus harminc napos határidőt adott a határozat visszavonására, amelyet a tavaly alakult Szabad Emberek Pártja kezdeményezett, és amelyet május közepén szavazott meg a testület.

Dan Maşca, a POL Maros megyei elnöke úgy fogalmazott: egy ilyen elképesztő gesztus után

az is csodának számít, hogy a magyar gyerekek anyanyelvükön írt könyvekből tanulhatnak.

Rámutatott: az iskolák 2011-től igenis a helyi önkormányzatok tulajdonát képezik, a városháza ennek nyomán közpénzből kimeszelheti és felszerelheti a tanintézeteket, „képeket vagy bármilyen idegen nyelvű feliratot aggathat ki a falra – csak magyart nem”. Maşca a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében érzéketlennek nevezi mindazokat, akik keresztbe akarnak tenni a vonatkozó határozatnak.

Dan Mașca Fotó: Boda L. Gergely

Hasonlóan vélekedik az iskolai kétnyelvűsítés egyik ötletgazdája, Radu Bălaş, a POL önkormányzati képviselője, aki lapunknak elmondta: a többnyelvűséget rendre ellenző Dorin Florea polgármester és Horaţiu Lobonţ, a városháza iskolákért felelős igazgatója eddig „azzal takarózott”, hogy a többnyelvű feliratozást nem szabályozza hivatalos dokumentum.

„Nos: most már van tanácsi határozat” – mutatott rá Radu Bălaş. A politikus furcsállja a prefektus ellenséges álláspontját, hiszen a 2011-es tanügyi törvény egyértelműen kimondja, hogy az óvoda- és iskolaépületek, valamint az ezekhez tartozó udvarok a helyhatóság köztulajdonát képezik, ezek ügykezelése pedig a tanácsosok feladata.

„Ha mi vagyunk a tulajdonosok, jogaink is vannak, nemcsak kötelességeink. Az alkotmány és a törvény szellemében helyi szinten mégis kinek kellene döntenie ilyen ügyben? És különben is,

a homlokzaton miért lehet kétnyelvű tábla, ha a folyosóra tilos kifüggeszteni?”

– hívta fel a figyelmet a POL tanácsosa. Bălaş szerint a prefektus ismét olyasmibe köt bele, amit a törvény nem tilt. Hozzátette: meggyőződése, hogy a tanács nem fogja visszavonni a határozatot, ezért az ügyben minden bizonnyal a bíróság fog dönteni.

Az elmúlt években az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) több ízben is megállapította, hogy Marosvásárhelyen a legtöbb vegyes tannyelvű óvodában és iskolában hiányzik a kétnyelvű tájékoztatás. A testület többször is felhívta erre a polgármesteri hivatal figyelmét, sőt bírságot is kiszabott, előrelépés azonban nem történt.