Kovács Irén váltja Király Andrást az államtitkári tisztségben

Krónika 2017. június 26., 17:21

Leváltotta tisztségéből Király András oktatási államtitkárt hétfőn Sorin Grindeanu leköszönő miniszterelnök. Király helyére Kovács Irén Erzsébet Szilágy megyei helyettes főtanfelügyelőt nevezte ki a kormányfő államtitkári tisztségbe.

Király András

Az RMDSZ hétfő délután közölte: javaslatára nevezte ki a miniszterelnök Kovács Irén Erzsébetet, Szilágy megye volt főtanfelügyelő-helyettesét  oktatásügyi államtitkárnak. A szövetség tájékoztatása szerint a biológus és pedagógus végzettségű Kovács Irén Erzsébet középiskolai tanárként, majd egyetemi adjunktusként tevékenykedett, igazgatója volt a zilahi Wesselényi Református Gimnáziumnak, 2013 óta Szilágy megyei főtanfelügyelő-helyettes.

„Eddigi pályafutásom során megtanultam, mikor van a küzdés és mikor az együttműködés ideje, hogyan kell kiállni a magyar oktatás érdekeiért, hogyan kell azokat helyi és megyei szinten képviselni" – idézte az új államtitkárt az RMDSZ hírlevele.

Kelemen Hunor szövetségi elnök abban bízik, hogy Kovács Irén ezt a tudást és tapasztalatot használja fel a továbbiakban egy olyan területen is, ahol még sok a megoldandó kérdés és a sajátos probléma.

„Nekünk a parlamentben, a kormányban, helyi szinten is azt kell mondanunk, hogy a magyar oktatásnak nincs alternatívája. Ezt az elvet kell képviselnie Kovács Irénnek, továbbá vállalnia kell a döntés felelősségét azért, hogy a magyar gyermekek és szülők érdekei érvényesüljenek mindenek előtt” – jelentette ki a szövetségi elnök.

A Krónika idén januárban megírta, hogy az RMDSZ új oktatásügyi államtitkárt készül nevesíteni Király helyett, akkori értesüléseink szerint a szövetség Pellegrini Miklóst szemelte ki a poszt betöltésére. Az Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes akkor lapunk érdeklődésére elismerte, korábban valóban szó volt arról, hogy oktatásügyi államtitkárként folytassa, idén azonban még senkivel sem tárgyalt a témában.

Januárban történt megkeresésünkre Király András sem tagadta, hogy lemondana a tisztségről. „Ez már egy nagyon régi kérésem. Abban maradtunk Kelemen Hunor szövetségi elnök úrral, hogy amikor találnak egy utódot, akkor megtörténik a váltás" – nyilatkozta a Krónikának januárban az államtitkár. Király András egyébként 2010 februárja óta dolgozik államtitkárként a bukaresti oktatási tárcánál.

A 69 éves szakpolitikus államtitkári kinevezése előtt, 2004 és 2008 között Arad megyei parlamenti képviselő volt, korábban aradi önkormányzati képviselőként is tevékenykedett, 2003-tól az aradi Szabadság-szobor Egyesület elnöke, 2005-től a Communitas Alapítvány Szórvány Szaktestületének kuratóriumi tagja.