Árnyalatok őrültség és normalitás között – az évad utolsó bemutatója Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. június 26., 16:56

Az őrültség és a normalitás közötti árnyalatokat helyezi előtérbe a Kolozsvári Állami Magyar Színház idei évadának utolsó, szerdai bemutatója. Tenessee Willams A vágy villamosa című darabját az amerikai Tom Dugdale rendezte.

Pethő Anikó, Kézdi Imola, Tom Dugdale, Visky András, Carmencita Brojboiu és Farkas Loránd a sajtótájékoztatón Fotó: Biró István

Különleges esemény lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház évadának utolsó bemutatója, amely az őrültség és a normalitás közötti árnyalatokra összpontosít. A klasszikus amerikai darabnak, Tennesse Williams A vágy villamosának szintén klasszikussá vált filmes változata is van – hangzott el a premier hétfői beharangozó sajtótájékoztatóján. Az amerikai Tom Dugdale rendezte előadás bemutatóját szerdán 19 órától láthatja a közönség a stúdiótérben.

Visky András, a teátrum művészeti vezetője kifejtette,

kihívás egy fiatal amerikai rendezőnek megrendezni a darabot Kelet-Európában,

bár Dugdale nem először dolgozik együtt a kolozsvári társulattal. Visky szerint akár a társulat tagjaként is tekinthetnek a rendezőre, a színészek számára pedig elérkezett a megfelelő pillanat, hogy eljátsszák A vágy villamosa szerepeit.

Az angol nyelven zajló sajtóeseményen Dugdale elmondta, először irodalomórán találkozott A vágy villamosával, amely kötelező olvasmány volt. Hozzáfűzte, ő is látta a filmet, amely különesen híres, hiszen a színészlegenda, Marlon Brando egyik első szerepe volt. Mint kifejtette, nem kizárólag színházi darabként tekint Tenessee Willams alkotására, filmként és irodalmi alkotásként is lenyűgözőnék tartja,

a rendezőt pedig elsősorban az érdekli, mi őrültség és mi nem az.

Előfordul, hogy a szereplők ok nélkül támadnak egymásra, ebben némi párhuzamot lát azzal, ami a mai világban tapasztalható. „Együtt tud-e ez a három ember élni egymással? Ami a darabban történik, az valóságos háború. Fontos maga a tér, amelyben a szereplők együtt élnek, az együttélés felelősségét is firtatja a darab, az előadás pedig nem ad választ a kérdésre, hogy őrült-e a főhős vagy sem” – magyarázta rendező.

Carmencita Brojboiu, az előadás díszlettervezője elmondta, mivel stúdióelőadásról van szó,

magát a stúdiótermet alakították át lakássá,

ahol a történet játszódik, minimalista díszlettel. A Blanche szerepét alakító Kézdi Imola kifejtette, nem úgy fogott hozzá a munkához, hogy ez egy nagy szerep. Mint mondta, Blanche figurája akkor is érdekelné, ha csak három mondata lenne. Hozzáfűzte, a rendezővel ez az első közös munkája, Dugdale nagyon biztos kézzel vezette, klasszikus hollywoodi színészvezetésben volt része, ugyanakkor hatalmas szabadságot kapott.

A Stellát alakító Pethő Anikótól megtudhattuk, a figura nagyon személyes, magáénak érzi. Farkas Loránd – akit szerdán Stanley szerepében láthat a közönség – kifejtette, optimista, úgy érzi, erős és jó csapat állt össze a rendező keze alatt röpke négy hét alatt. Szakmailag sokat jelent számára a szerep, abban reménykedik, hogy ezt az élményt, amelyet próbák alatt átéltek, meg is tudják osztani a közönséggel.