Róth Miksa-tárlat nyílik Sepsiszentgyörgyön

Krónika 2017. június 25., 13:56

Megszínesített napfény címmel nyílik a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművészének, Róth Miksának (1865–1944) a munkáiból jubileumi kiállítás hétfőn 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Köntés Pincegalériában.

„Nincs még egy olyan dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény” – vallotta a művész.

A július 28-ig látogatható tárlat

felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról.

A kiállítást megnyitja Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora Bodnár Zita és Gellér Katalin.

Róth Miksa Igazi nemzetközi „sztár” volt, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait.

Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, Mexico Cityben a Teatro Nacionalt, és elkészítette a város egyik büszkeségének, a „kristályfüggönynek” tervét és modelljét, amit Tiffany cége kivitelezett. Róth a 19–20. század fordulóján megújuló magyar ólombetétes üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt.