Ghionea országos premierként tábort szervez fiatal kézilabdázóknak Nagybányán

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 23., 17:38

Romániában még abszolút újdonságnak számító kézilabdatábort szervez július 3–9. között Valentin Ghionea Nagybányán.

A válogatott 33 éves balszélsője olyan 12 és 18 év közötti fiúk számára hirdette meg az eseményt, akik legalább két éve űzik ezt a sportot, és szeretnének új tapasztalatokat szerezni hivatásos játékosoktól és edzőktől.

„Úgy tudom, hogy Romániában ez lesz az első ilyen tábor, és nagyon örülök, hogy én lehetek az itthoni úttörője. Persze én is a külföldi példákból inspirálódtam” – mondta a Krónikának Ghionea. Tájékoztatása alapján például Spanyolországban rendszeresek az ilyen táborok.

Nagy László, Kiril Lazarov és Víctor Tomás is szervez,

de vannak külön táborok, amelyeket kizárólag kapusoknak szánnak. „Ezek nagyon hasznosak a gyermekek fejlődését nézve” – véli a 2008-as és a 2015-ös esztendő legjobb romániai kézilabdázója.

A külföldön népszerű kezdeményezés itthon is kedvező fogadtatásra lelt, hiszen tájékoztatása szerint a szülők nagyon fellelkesedtek az ötlettől, és a több tucat résztvevő láttán már télen le kellett zárniuk a nevezéseket. „Számíthatok a válogatottbeli csapattársaim és több európai klubnál szereplő kézilabdázó támogatására is, mert

fontos, hogy a gyermekek találkozhassanak példaképeikkel, legyenek előttük követendő minták”

– ecsetelte. Ghionea a Nagybányai Minaur és a Dinamo után három évet Szegeden játszott, majd a Resicabányán és a Konstancai HCM-nél eltöltött egy-egy szezon után Lengyelországba igazolt, ahol 2012 óta erősíti a Wisla Plock alakulatát.

Nem véletlen, hogy több, európai tapasztalattal rendelkező sportoló támogatja most a kezdeményezését – többek között

a korábbi szerb–magyar válogatott irányító, Nikola Eklemovic közreműködésére is számít az 1999 és 2005 között született fiataloknak szervezett „útmutatás” során.

„Minket nem érdekel, hogy a gyerekek milyen felkészültséggel érkeznek hozzánk, hiszen nem válogatottat alakítunk. Egyszerűen a hivatásos pálya irányába szeretnénk terelgetni őket” – szögezte le lapunknak Ghionea. Ehhez zsúfolt programot dolgoztak ki számukra, de a napi rendszeres kézilabdaedzéseken kívül szabadidős tevékenységeket is szerveznek majd az egyhetes nagybányai táborban.