Erdélyi kultúra a kolozsvári mozivásznon

Bede Laura 2017. június 23., 10:13

Színes programokon, filmvetítéseken, valamint szakmai beszélgetéseken vehetnek részt a Kulturális Ifjúsági Filmnapra látogatók. A rendezvényt első alkalommal, a kincses városbeli Dacia moziban szervezik szombaton.

Filmekkel, műhelyfoglalkozásokkal és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket szombaton: a Monostor negyedben található Dacia mozi 10 órakor nyitja meg kapuit a Kolozsváron első alkalommal rendezendő Kulturális Ifjúsági Filmnap közönsége előtt.

A Te világod a mozivásznon mottójú eseményt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) rendezi. „A filmnap alapvető célja, hogy olyan fórumot biztosítson a fiatal filmes szakembereknek, ahol egyrészt a nagyközönség előtt is bemutathatják munkáikat, másrészt neves rendezőktől, operatőröktől és egyéb szakemberektől kaphatnak építő javaslatokat technikájuk és tudásuk fejlesztésére. A pályázatban való részvétel a diákok szempontjából egyetlen feltételhez volt kötött:

olyan munkát kellett leadni, amely valamilyen módon az erdélyi kultúrához kötődik”

– mondta el a Krónika megkeresésére Mák Arany, az EMKISZ szervező alelnöke.

Hozzátette, a jelentkezők filmjeinek bemutatásán túl a rendezvény célja az is, hogy a fiatal filmeseknek lehetőséget nyújtson olyan elismert szakemberekkel találkozni, akik széleskörű tapasztalataikkal segíthetik az új generáció szakmai fejlődését.

Az eseményen 10.30-tól Csibi László székelyudvarhelyi vágó, operatőr, rendező filmes tapasztalatairól, szakmai sikereiről és kudarcairól, valamint az oral history műfajáról beszél A filmkészítés árnyékában című műhelyfoglalkozás keretében. A képzésre előzetesen lehet jelentkezni a rendezvény Facebook-oldalán.

12 órától a korábban benevezett pályaműveket vetítik le,

megtekinthető lesz József László Emberi terek (Human Places) című filmje, Lajos Major A két fenyő című alkotása, Suba Martina Angyalka Táncírás című műve, valamint Roseti Bruno Dincolo de ziduri című filmje.

A vetítések 15 órától folytatódnak: Barabás Eszter – Kopjafa a házunk helyén; Prózsa Lilla Zsuzsanna, Lehel Kacsó, Robert Szilagyi, Csúcs Endre – Arigatou; Mihálydeák Krisztina – Ez engemet éltet című alkotásokkal.

{K1}

A 17 órakor kezdődő műhelyfoglalkozáson a filmkészítésben szerzett több évtizedes tapasztalatiról beszél Essig József fotóművész, szerkesztő-operatőr. A szakember a kultúra és civil kezdeményezések területén nyújtott szerteágazó tevékenységéért vehette át idén a Janovics Jenő-díjat, amelyet az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) adott át.

19 órától Zágoni Bálint A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmjét tekintheti meg a közönség. A film arra vállalkozik, hogy filmtörténészek együttműködésével, valamint archív felvételek, képanyagok felhasználásával ismertesse a kolozsvári filmes műhely hatéves működését.

A levetített pályaművek közül a legjobbakat a közönség választja ki, a szavazók között tombolanyereményeket sorsolnak ki

a nap végén, köztük Vibe-fesztivál, Adrenalin Park- és ParaPark-belépőket. A rendezvény szervezői a legkisebbekre is gondoltak, a programok idején végig működni fog a KIF gyereksarok, ahol diafilmvetítéssel és kézműves tevékenységekkel várják a látogatókat. A Kulturális Ifjúsági Filmnap díjkiosztóval és tombolasorsolással zárul 21.30-kor.