Rostás Szabolcs 2017. június 21., 23:09

Vereséggel felérő győzelem

A román balliberális koalíció elkerülte a blamázst, hogy úgy vonuljon be a politikatörténetbe, mint amely a saját kormányát sem képes megbuktatni. A jelek szerint Dragnea és Tăriceanu csapatának be kell érnie ezzel a „sikerrel”. Kipenderítették ugyan a marionettszerepre ráunt, önjárásra bátorodott Sorin Grindeanut a Victoria-palotából, sőt egy füst alatt a PSD jelenlegi vezetését vehemensen bíráló Victor Pontától is megszabadultak, ez a győzelem azonban pirruszinak bizonyulhat.

Dragnea lábon lövéssel felérő partizánakciója ugyanis a parlamenti többség elveszítésébe került a balliberális koalíciónak, amely a Grindeanu-kabinet januári beiktatásakor még 295 szavazatot gyűjtött össze, most viszont csak 241-et. Vagyis ha nincsenek a nem magyar kisebbségi frakció tagjai, Grindeanu nagy eséllyel megmenekül.

Ami azért problémás a PSD elnökének, mert a következő időszak egyáltalán nem ígérkezik sétagaloppnak számára. Klaus Johannis államfő minden apró részletbe belekapaszkodik majd, hogy keresztbe tegyen a szociáldemokratáknak, és megnehezítse az új kormány megalakítását. (Emlékezzünk vissza, hogy decemberben skrupulusok nélkül visszavágta Dragnea első kormányfőjelöltjét).

Johannis méltán érzi magát nyeregben az elmúlt hetek során aratott diplomáciai diadalok fényében, és jól tudja, hogy Washington és Berlin támogatásával a háta mögött nincs sok félnivalója a baloldali hatalommal szemben. Ráadásul a szociáldemokrata pártelnök jelentős presztízsveszteséggel marad saját kormánya megtorpedózása után, hiszen az elmúlt másfél hét botránya nyomán erős zűrzavar lett úrrá a pártján belül is.

Arról nem beszélve, hogy nem vár könnyű kormányzás a leendő miniszterelnökre, akire már most, így látatlanban rásüti a közvélemény a bélyeget, hogy a pártelnök bábjaként úgy kell táncolnia, ahogy a PSD székházából fütyülnek neki. Liviu Dragnea tehát egyértelműen veszített a mostani kormányváltással, leendő kabinetje pedig még annyira sem lesz stabil, mint az eddigi volt.

Főleg olyan körülmények között, hogy az RMDSZ-szel történt összefejelés és az új politikai helyzet nyomán gyakorlatilag érvényét veszítette a szövetséggel a decemberi választások után kötött együttműködési megállapodás. Annak pedig valamennyien a tanúi voltunk, mi lett a vége, amikor legutóbb tárgyalóasztalhoz ült a magyarokkal.

{K1}

{K2}