Légicsapásban végeztek az Iszlám Állam „főmuftijával”, erősítette meg a Pentagon

MTI 2017. június 21., 10:58

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kedden megerősítette, hogy egy Szíriában végrehajtott légicsapásban végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet „főmuftijával”. Ő irányította a külföldi harcosok toborzását, és gondoskodott a propagandáról.

Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak elmondta, hogy Turki al-Binali, a terrorszervezet vezető ideológusa, aki „főmuftinak” nevezte magát, a légicsapásban halt meg. A támadást még május 31-én, a kelet-szíriai Majádín városban hajtotta végre az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció.

Al-Binalit a Pentagonban a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bizalmasaként tartják számon, s hírszerzési források szerint ő irányította az Iszlám Állam külföldi harcosainak toborzását.

Ő gondoskodott a gyilkosságokra és más atrocitásokra buzdító propagandáról is”

- mondta el Jeff Davis. A szóvivő hozzátette: al-Binali videón rögzített több, saját maga által kifejtett érvelést, amellyel megpróbálta igazolni és bátorítani ártatlanok lemészárlását.

Sajtójelentések korábban beszámoltak arról is, hogy al-Binali vallásos köntösbe burkolt igazolásként fogalmazta meg, hogy miért „jogos” az iraki jazidi kisebbséghez tartozó nők rabszolgasorba taszítása.

A bahreini születésű al-Binali haláláról már korábban is elterjedtek hírek,

azonban azokat soha nem erősítették meg. A Pentagon szerint halála jelentős csapás az Iszlám Állam terrorszervezetre. A Pentagon szóvivője azt is elmondta, hogy a terroristák jó része Rakkából éppen Majádínba menekült.