Kelemen: nem veszünk részt a bizalmatlansági indítvány vitáján

Krónika 2017. június 20., 14:20

Nem vesz részt az RMDSZ a Sorin Grindeanu vezette kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány szerdai parlamenti vitáján – jelentette be kedden Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a szövetség frakcióinak együttes ülését követően ismertette az alakulat döntését.

Fotó: Biró István

Kelemen Hunor tájékoztatása szerint az RMDSZ vezetősége egyhangúlag döntött arról, hogy a magyar képviselők és szenátorok nem vesznek részt a szavazáson. Kelemen élesen bírálta azokat a „szolgálatos nacionalistákat", akik szerinte azután „aktiválták" magukat, hogy az RMDSZ tárgyalásokba bocsátkozott a Szociáldemokrata Párttal (PSD). A politikus ismertette azt is, hogy a kormányválság kapcsán folytatott egyeztetések kudarcba fulladása ellenére érvényben marad az RMDSZ és a balliberális koalíció pártjai által a decemberi választások után kötött parlamenti együttműködési megállapodás. A paktumot a parlamenti ülésszak végén fogja kiértékelni a szövetség.

„Az RMDSZ nem fog szavazni se Dragneára, se Grindeanura, ugyanakkor egyikőjük ellen sem, bennünket egyik tábor sem győzött meg. Mi senkivel sem folytattumnk alkudozást, mi egyeztettünk, ami óriási különbség" – nyilatkozta újságíróknak Kelemen Hunor az együttes frakcióülés után.

A politikus hozzátette, az alakulat azt az elvet követi, hogy nem avatkozik bele egyetlen párt belügyébe sem.

Az RMDSZ elnöke mindazonáltal élesen bírálta Traian Băsescu volt államfőt nacionalista kirohanása miatt. „Traian Băsescu ma felelőtlen nyilatkozatot tett, holott kétszer koldult a magyarok és a székelyek szavazataiért, amíg elnök volt" – fogalmazott Kelemen.

Keddi Facebook-bejegyzésében a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke azzal vádolta a PSD–ALDE-koalíciót alkotó pártokat, hogy a román trikolór helyett Székelyföld zászlóját tűzik ki. „Dragnea és Tăriceanu eladják az ország történelmét az RMDSZ szavazataiért cserébe. A gazemberek úgy tesznek, mintha elfelejtenék, hogy 1848. március 15-én a pesti országgyűlés többek között megszavazta Erdély Magyarországhoz csatolását. Iancu mócainak és más románoknak, szászoknak kellett harcolniuk, hogy Erdély ne legyen Nagy-Magyarország része” – írta a volt államfő. Szerinte a magyar grófok seregei erdélyi románok tízezreit ölték meg, egész falvakat töröltek el a föld színéről, románok százezrei kényszerültek száműzetésbe. Băsescu közölte azt is: a romániai magyarokat senki nem akadályozza meg abban, hogy Budapesten ünnepeljék március 15-ét.