Kontroll alatt a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok

Szucher Ervin 2017. június 19., 23:19

Az RMDSZ új marosvásárhelyi vezetősége nem bízná a véletlenre önkormányzati frakciójának a tevékenységét.

Vass Levente (kék zakóban) nem titkolta elégedetlenségét a frakció eddigi tevékenységével Fotó: Vásárhelyi Hírlap

Az alakulat helyi szervezetét vezető Vass Levente képviselő és múlt héten felállt csapata bevallottan az ellenőrzése alá vonná a tíz képviselő munkáját, akik közül egyeseket – az elnök szavai szerint – más,

a politikából kikopott, de még mindig nagy befolyással bíró személyek próbálnak irányítani.

Az első és eddig legmarkánsabb változást a frakcióvezető visszalépése jelentette: Csíki Zsolt – aki értesüléseink szerint többször is heves vitába keveredett Vassal – személyes okokra hivatkozva mondott le a vezetői tisztségéről. A vásárhelyi elnök Makkai Gergelyt, a testület rangidős tagját kérte fel a frakcióvezetésre, azonban a parlamenti képviselői tapasztalattal is rendelkező városi tanácsos nemet mondott.

A tízfős csapat irányítása egyelőre a frakcióvezető-helyettesre, Magyary Elődre hárul. Az utóbbi időben felmerült híresztelések kapcsán sajtótájékoztatóján az elnök Magyary helyzetét is tisztázni kívánta. Mint mondta, a kettőjük között fél évvel ezelőtt született egyezség alapján a tanácsos sem frakcióvezetői, sem alpolgármesteri funkciót nem hajlandó vállalni. Vass Levente hangsúlyozni kívánta, hogy a továbbiakban a frakcióvezetői kérdésről nem a testület tagjai, hanem az RMDSZ választmánya dönt.

Az elnök nem titkolta elégedetlenségét a frakció eddigi tevékenységével. „Nem akarok sem ujjal mutogatni, sem rosszat mondani. Tény, hogy

jó néhány csontváz kiesett a szekrényből”

– vázolta a ráköszönt helyzetet Peti András utódja. Ennek tükrében Vass Levente ugyanakkor nyomatékosítani kívánta, hogy számos szempontból radikális reformra szorul a frakció tevékenysége.

Példaként hozta fel, hogy az elkövetkezendőkben az önkormányzati határozattervezeteket előbb az RMDSZ városi vezetése nézi át, elemzi és véleményezi, és csak azok után bocsátja a tanácsosok rendelkezésére.

„Számos esetben a polgármesteri hivatal kész tények elé állítja az önkormányzati képviselőket. Mi ebben a helyzetben szeretnénk a segítségükre lenni” – árnyalta az ügyet Tóth Brezovszky Andrea, a jogi kérdésekért és az önkormányzatért felelős alelnök. Kali István – aki ügyvezető elnökként fog tevékenykedni Vass Levente bizalmi embereként – ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy

nem reagáló, hanem kezdeményező frakcióvá szeretnénk alakítani a jelenlegi csapatot”.

Kérdésünkre, hogy jelent-e valamiféle gondot a volt néppárti vezető, Kali István számára az addig sokat bírált RMDSZ-ben tevékenykedni, az új ügyvezető elnök azzal hárított, hogy ő nem az Erdélyi Magyar Néppártból, hanem a Studium Alapítványtól érkezett a csapatba. „Az én kérésemre jött az RMDSZ vezetésébe – egészítette ki Vass Levente. – Amikor a demokráciaközpontból egyik napról a másikra lapátra tették, Kali István megkeresett, én pedig magam mellé vettem.”

Vass Levente elmondta, tartozott ennyivel Kalinak, aki hűséges segítőtársa volt abban az időben is, amikor 2012-ben sokáig úgy nézett ki, ő lesz a szervezet marosvásárhelyi polgármesterjelöltje. Egyébként megbízható, jól felkészült szakembernek tartja.