Nem volt nehéz a nyolcadikos vizsga román tétele

Molnár Rajmond , Hajnal Csilla , Bíró Blanka 2017. június 19., 23:04

Könnyű tételt kaptak a nyolcadikos diákok a hétfőn elkezdődött országos képességfelmérő vizsga első, román nyelv és irodalom írásbeli próbáján – vélik a pedagógusok.

Fotó: Veres Nándor

Bors Kinga, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola romántanára lapcsaládunknak úgy fogalmazott: a végzősök hozzáférhető tételeket kaptak, a teszt „magyarán, egyáltalán nem volt nehéz”.

A diákoknak az első feladatban Magda Isanos Ploaia (Eső) című versét kellett megadott szempontok alapján elemezniük, a második tételben pedig egy nem irodalmi szöveggel kapcsolatos kérdésekre választoltak – az iromány a futásról és a jelenleg a világ leggyorsabbnak tartott atlétájáról, Usain Boltról szólt. A tanulóknak egy 150–300 szavas fogalmazást is írniuk kellett, amelyben egy sportversenyen történt eseményt kellett bemutatni.

Antal Dávid, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulója is úgy érezte,

a próba könnyebb volt, mint amire számított, de az időt hatékonyan be kellett osztani, hogy a két óra alatt mindegyik feladatot megoldhassa.

Testvére, Krisztina szerint egyértelműen a fogalmazás volt a legnehezebb feladat.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium egyik diákjának édesanyja azt mondta: leginkább a csütörtöki magyar írásbelitől tartanak, a próbavizsga alapján ugyanis a javítókulcs meglehetősen merev.

Kovászna megyében eközben az érettségi kapcsán felmerült probléma ismétlődik meg, úgy tűnik ugyanis, hogy

sok nyolcadikos eleve be sem iratkozott a képességvizsgára.

A tanfelügyelőség adatai szerint a tanév elején 1967 diák iratkozott be nyolcadikba, de csak 1486-an vesznek részt a megmérettetésen. Kiss Imre főtanfelügyelő lapunknak elmondta: 272 tanuló megbukott, ők most nem vizsgázhatnak, 109-en azonban sikeresen befejezték az általános iskolát, mégsem jelentkeztek. Hangsúlyozta: a megmérettetésen való részvétel, illetve átmenő jegy nélkül is be lehet iratkozni kilencedik osztályba – szakiskolába és gimnáziumba is –, de az érintett diákoknak erre ősszel lesz lehetőségük, és csak a megmaradt helyekre jelentkezhetnek.

Kiss Imre szerint akik nem vesznek részt a kisérettségin, eleve szakiskolába készülnek, ahol nincs versengés, ugyanis több helyet hirdetnek meg, mint ahányan beiratkoznak. Problémát inkább az jelent, hogy a gyermekek egy részét nem tudják lezárni, mert csak hébe-hóba járnak iskolába, aggasztó a lemorzsolódás aránya.