Egyedüli jelölt maradt: Olteán Csongor a Miért új elnöke

Kiss Előd-Gergely 2017. június 18., 16:59

Olteán Csongor Kovászna megyei önkormányzati képviselőt választották a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) új elnökévé a hétvégén Kolozsváron tartott országos küldöttgyűlésen.

Antal Lóránt és Olteán Csongor Fotó: Miért

Az elnöki tisztségre eredetileg három jelölt pályázott, azonban Talpas Botond, az Igen, tessék! egyesület elnöke még a küldöttgyűlés előtt egy héttel visszalépett, Tamás Réka, a Miért irodavezetője pedig szombaton azt követően szállt ki a versenyből, hogy ismertette elnöki programját.

Az ifjúsági szervezet tagjainak így végül mindössze arról kellett dönteniük, hogy elfogadják-e új elnöknek Olteán Csongort. Köszöntőbeszédében a Miért új vezetője Sütő Andrást idézve úgy fogalmazott, az a gondolat vezérelje őket a továbbiakban, hogy addig élünk, amíg módunkban áll visszafelé tekinteni”. Arra is kitért:

félre kell tenni a személyes vitákat, és inkább értékelni kell mindazt, amit az előző elnökök, illetve elnökségi tagok tettek az ifjúsági közösségért,

ugyanakkor bátran kell előre menni, és kiállni azért, amiben hisznek.

Antal Lóránt, a Miért leköszönő elnöke úgy értékelt: az elmúlt két évben „újrabrandelték”, azaz új jelentéstartalommal töltötték meg az ifjúsági szervezetet. Sikerként könyvelte el, hogy megújították a Miért kommunikációs csatornáit, és tehetséges erdélyi fiatalokat „mutattak meg a nagyvilágnak”.

Kitért az egy évvel ezelőtti helyhatósági választások eredményeire is, emlékeztetve, hogy az RMDSZ-es polgármesterek közül 12-en a Miért soraiból kerültek ki, de a megyei és helyi önkormányzatokban és szép számban képviseltetik magukat.

A Miértnek kell lennie az RMDSZ elsődleges humánerőforrásának”

– szögezte le Antal Lóránt.

A fiatal politikusokat Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is köszöntötte, többek között figyelmeztetve őket, hogy Románia államberendezkedési dilemmák előtt áll, amelyek hosszú távon gondot okozhatnak, ugyanis a jogállamiság, a hatalmi ágak szétválasztása és a parlamenti demokrácia kérdései újra napirendre kerültek. A „nagy egyesülés” 2018-as centenáriuma kapcsán megjegyezte: „nincs mit ünnepelnünk, ne várják el, hogy másképp tekintsünk rá, mint ahogy a történelem adta”.