Nem sürgős: jövő héten dönt az RMDSZ a bizalmatlansági indítványról

Krónika 2017. június 17., 15:51

Az RMDSZ nem kíván beavatkozni a román kormánykoalíció egyik pártján belül kialakult belső konfliktusba, és csak közvetlenül a szavazás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a bizalmatlansági indítványt – jelentette ki szombaton Kelemen Hunor elnök.

Fotó: Biró István

Az RMDSZ elnöke azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a szövetség operatív döntéshozó szerve, a 33 tagú állandó tanács elemezte a romániai belpolitikai helyzetet. Az MTI beszámolója szerint Kelemen Hunor elmondta: a szövetség számára nincsen semmilyen sürgősség, képviselői nem vesznek részt a bizalmatlansági indítvány vasárnapra tervezett felolvasásán, és ha a különböző parlamenti pártok megkeresik a szövetséget, hétfőtől valamennyi féllel tárgyalnak.

Kelemen elmondta, már eddig is folytak telefonos beszélgetések Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Sorin Grindenu miniszterelnökkel és Călin Popescu Tăriceanuval, a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével, de hivatalos tárgyalások csak hétfőtől kezdődhetnek, ha a felek tárgyalni szeretnének az RMDSZ-szel. A szövetségi elnök szerint egyértelműen a koalíció vezetőit terheli a felelősség a kialakult kormányválság miatt.

Megjegyezte: ha nem az ország sorsáról lenne szó, nem is tudná visszatartani a nevetését amiatt a fonák helyzet miatt, hogy a koalíció bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni a saját kormányát.

Úgy vélte: a parlamenti demokráciában a parlamenti többségnek lehetősége kell, hogy legyen arra, hogy leváltsa a minisztereket, vagy akár a miniszterelnököt is. Szerinte a mostani válság is azt jelzi, hogy amikor nem a kormánypárt elnöke tölti be a miniszterelnöki tisztséget, „akkor a dolgok nem működnek". Szerinte Romániának politikai kormányra van szüksége.

„Bízunk benne, hogy a PSD-ALDE koalíció házon belül meg tudja oldani a helyzetet, és nem lesz szüksége külső segítségre. Nem tudunk beavatkozni egyetlen párt belső ügyeibe sem. Helyettük nem tudunk dönteni" – jelentette ki. Úgy vélte, amíg van egy kormánya az országnak, addig korai lenne az RMDSZ esetleges kormányra lépéséről, minisztériumokról tárgyalni. Hozzátette: személyes ambíciói nincsenek. Arra a kérdésre, hogy a szövetség elégedett-e a koalícióval való parlamenti együttműködéssel, kijelentette: az együttműködés hullámzó volt, de van még két hét a parlamenti ülésszakból, és ez idő alatt még sok minden történhet.

Kelemen Hunor elmondta, egyelőre a tárgyalásokra kapott felhatalmazást a Szövetségi Állandó Tanácstól (SZÁT). A tárgyaló csapatot maga választja ki, de ennek mindenképpen tagjai lesznek az RMDSZ frakcióvezetői, a szövetség ügyvezető elnöke és a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) – az RMDSZ 120 tagú „miniparlamentjének" – az elnöke. Elmondta: bizalmatlansági indítvány szavazásával kapcsolatban a szövetség parlamenti frakciói hoznak döntést. Azt is megjegyezte azonban: ha szükségesnek látják, újabb SZÁT-ülést tartanak, vagy akár az SZKT ülését is összehívják.