Szellemi holdudvar: Bakk Miklós kapta a Lőrincz Csaba-díjat

Krónika 2017. június 17., 11:48

Bakk Miklós politológus, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense kapta idén a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által alapított, kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért odaítélt Lőrincz Csaba-díjat.

Németh Zsolt gratulál Bakk Miklósnak Fotó: MTI

„Alkati és életmódbeli rokonság” van a díj névadója és a díjazott között. Lőrincz Csaba és Bakk Miklós egyaránt elkötelezett elméleti megalapozói az autonómia kérdésének. Nem olyan tudósok azonban, akik bezárkóztak a kutatói világ elefántcsonttornyába, hanem olyanok, akik „a piszkos munkát” is elvégezték: ha kellett, beleártották magukat a politikába, jelentette ki az MTI beszámolója szerint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a pénteki budapesti átadóünnepségen.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a rendezvény megnyitásaként azt hangoztatta, hogy mindig örömmel vesz részt az alapítvány rendezvényein, mert úgy gondolja, a szervezet hozzájárul a Kárpát-medencében élő magyarság összekapcsolásához, igaz barátságok elmélyítéséhez. Mint mondta, a Lőrincz Csaba-díj alapítása óta vállalja, hogy a kitüntetett által megnevezett fiatal eltölthet egy hónapot brüsszeli irodájában. Ez segíthet abban, hogy az ösztöndíjas jobban eligazodjon az európai uniós színtéren, vélekedett, hangsúlyozva: a gesztusra Lőrincz Csaba szellemisége és barátsága kötelezi. Gál Kinga úgy fogalmazott, hogy

hálátlan és sziszifuszi feladat a hagyományos nemzeti közösségek jogvédelme az Unióban.

Bár rendszeresen fordulnak konkrét problémákkal az Európai Bizottsághoz, mindig semmitmondó választ kapnak, amely szerint nem tartozik az intézmény hatáskörébe a kérdés. Ugyanakkor hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy folyamatosan napirenden tartsák ezeket a témákat.

Az európai parlamenti képviselő szerint a gyakorlati szempontok mellett

elengedhetetlen a kisebbségi kérdés elméleti kutatása, és Bakk Miklós Erdély egyik legjobb elméleti szakértője.

Ahogyan a díjazott megfogalmazta, stratégiaváltásra van szükség, amely a Székelyföldet is a modernizációs centrumok közé emelné, ahonnan minták sugároznának szét, mondta Gál Kinga. Azt kívánta, minél többen olvassák Bakk Miklós gondolatait, és használják azokat a mindennapokban.

Fotó: MTI

Köszöntőjében Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője úgy fogalmazott, a díjnak kettős küldetése van: az emlékezés Lőrincz Csabára, egy nagyszerű emberre, barátra, kutatóra, gondolkodóra, aki hosszú ideig érdemben alakította, meghatározóan formálta a Fidesz nemzetpolitikai törekvéseit; valamint azok munkásságának elismerése, akik továbbviszik az ő szellemiségét.

A kitüntetést kilencedik alkalommal adják át, jegyezte meg.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke közölte, a kuratórium döntése azért esett Bakk Miklósra, mert ezzel kívánják méltányolni kiemelkedő elméleti, kutatói és oktatói tevékenységét a kisebbségjogi és politikatudományi területen, különös tekintettel a több évtizedes következetes kiállására a közösségi autonómiák ügye mellett.

Szavai szerint „alkati és életmódbeli rokonság” van a díj névadója és a díjazott között, akik „a piszkos munkát” is elvégezték: ha kellett, beleártották magukat a politikába. Ugyanakkor

a határ egyik oldalán sem tudták őket beszippantani a magyar politikai szekértáborok, egyetlen párt házi ideológusaivá sem váltak.

Bakk Miklós „székhelye” továbbra is a független egyetem, szögezte le. Hozzáfűzte: a díjazott töri az utat, és nem aszfaltozott sztrádákon halad, amivel példát is mutat. Lőrincz Csaba és Bakk Miklós az autonómia alakjai, szabad és európai emberek, jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki a kitüntetett publikációinak fontosságára is kitért.

A díjazottat Vizi Balázs jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Központ Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa is méltatta. Hangsúlyozta Bakk Miklós autonómiához kötődő munkásságának fontosságát.

A kitüntetett nem zárkózott el attól, hogy elméletileg megalapozott álláspontját akár törvényjavaslat kidolgozásával, akár a közéleti vitákban való részvétellel képviselje. Kreatív tudományos megközelítése és közéleti felelősségvállalása Lőrincz Csaba méltó örökösévé teszi, jelentette ki Vizi Balázs.

Bakk Miklós úgy fogalmazott, hogy nagy elismerésnek érzi a díjat, mert az olyan szellemi holdudvart rajzol ki, amelyhez tartozónak érzi magát. A rendezvény végén a kitüntetett A nemzet a 21. században címmel tartott előadást.

Meglátása szerint a nemzet nem hal el, nem szűnik meg. Inkább drámaian átalakul, de a 21. században is létezik majd.

Álláspontja alátámasztására három érvet hozott fel. Úgy vélekedett, a nemzet behelyettesíthetetlen. Mindaddig, amíg a kormányzás a világban állami keretek között zajlik, a nemzet létét sem tudják igazán temetni. Másrészt, a nemzet egyszerre élet- és értékközösség, a legmagasabb szinten vegyíti ezt a két alapvető típust. Végül a nemzeti létmód természetességéről beszélt. A nemzet tulajdonképpen a mindennapi természetes létezés élményét is jelenti, ezért igenis van jövője, jelentette ki Bakk Miklós.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított díj a fiatalon elhunyt erdélyi magyar értelmiségi, Lőrincz Csaba (1959-2008) emlékét, szellemiségét őrzi, és tudósok, szakértők, kutatók, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza. Az elismerést minden év júniusában adják át. A kitüntetettet Nagy János felvidéki képzőművész bronz emlékplakettjével és emléklappal jutalmazzák, továbbá megnevezhet egy egyetemi hallgatót, aki egy hónapos brüsszeli ösztöndíjat kap az Európai Néppárt frakciójánál.