Erdélyi alkotók a magyar HBO-sorozatban

Krónika 2017. június 15., 13:05

Czintos József, a szatmárnémeti Harag György Társulat örökös tagja, egykori igazgatója, a Csíki Játékszín egyik alapítója is szerepelni fog a Terápia című magyar HBO-sorozatban, amelynek befejező, harmadik évadát ősszel sugározzák a filmcsatornán.

Czintos József szatmári színművész is szerepel a Terápia című sorozat ősszel bemutatandó évadában Fotó: HBO

A pszichoterápia zárt ajtók mögötti folyamatának bemutatására összpontosító történet utolsó évadának forgatókönyvírói csapata – Tasnádi István, Gigor Attila, Jeli Viktória és Baráthy György – az elismert marosvásárhelyi drámaíróval, Székely Csabával bővült.

Krigler Gábor, a csatorna kreatív producere azt nyilatkozta,

mivel a sorozat egyik történetszála egy idős erdélyi férfi figurájára koncentrál, úgy érezték, fals lett volna ezt a hangot Magyarországról reprodukálni,

ezért kérték fel a forgatókönyvírásra Székely Csabát. A történetben a pszichoterápia új páciense, az Erdélyből Magyarországra érkező Sándor szerepét alakítja Czintos József marosvásárhelyi születésű, Jászai Mari-díjas művész. Mióta fia és menye magukhoz költöztették Erdélyből, Sándor egyre inkább magába fordul, a felesége halála óta nem tud túllépni a gyászon, úgy véli, hogy neki nincs szüksége segítségre, mégis összebarátkozik Dargay András pszichológussal (Mácsai Pál), a sorozat főszereplőjével, aki beszélgetéseik során felismeri: Sándor egész életében elnyomott érzései akár veszélyessé is tehetik őt a környezetére.

A Terápia előző évadaiban elismert alkotói gárda működött közre, Gigor Attila és a Berlinálén Arany Medve díjjal elismert Enyedi Ildikó rendezte az epizódokat.

A főszerepet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Mácsai Pál alakítja,

aki a Terápia 2. évadában nyújtott alakításáért elnyerte a Magyar Televíziós Újságírók díját. A befejező évad szereplői közt olyan ismert színészek tűnnek fel, mint Schell Judit, Borbély Alexandra (aki Enyedi Ildikó Arany Medve díjas, Testről és lélekről című filmjének egyik főszere­pét játszotta), Udvaros Dorottya, vagy A Liza, a rókatündér című nagysikerű filmben is szereplő Balsai Móni.

A Terápia befejező évada 2017 októberében érkezik az HBO-ra és az HBO GO-ra. A sorozat egy izraeli sikerszéria adaptációja, amely megjelent angolul, németül, franciául, olaszul, lengyelül és svédül is. A kritika kedvezően fogadta a Terápiát, amelynek története arra is felhívja a figyelmet, hogy nem szégyen segítséget kérni és szakemberhez fordulni a lelki problémákkal.