Támogatás nélkül maradt Grindeanu, de nem hajlandó lemondani

Krónika 2017. június 14., 22:31

Megvonta politikai támogatását a Grindeanu-kormánytól a PSD országos végrehajtó bizottsága. Liviu Dragnea PSD-elnök bejelentette, alakulata valamennyi minisztere lemondott tisztségéről. Sorin Grindeanu késő este közölte, nem hajlandó távozni a posztjáról.

Sorin Grindeanu nem hajlandó egykönnyen elhagyni a Victoria-palotát

A PSD vezető testületének késő estébe nyúló ülése után Liviu Dragnea a koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével, Călin Popescu Tăriceanuval közös sajtótájékoztatóján jelentette be a döntéseket. Dragnea elmondta, a Sorin Grindeanu vezette kormány tevékenységének iránya jó, de a ritmus nem megfelelő.

„A kabinet késett a kormányprogram gyakorlatba ültetésével, ugyanakkor a kormány számos tagja nem vette komolyan a kormányprogramot, nem volt megfelelő az együttműködés a miniszterek, valamint a kormányfő és a tárcavezetők között" – rótta fel a PSD elnöke Grindeanunak. Dragnea elmondta, a miniszterelnök nem várta meg, amíg a párt országos végrehajtó bizottsága szavaz a kabinet támogatása tárgyában, és elhagyta az ülést.

A kormányfő arról tájékoztatta a PSD vezetőit, hogy akkor mond le tisztségéről, ha garancia van rá, hogy Klaus Johannis államfő ugyancsak szociáldemokrata párti kormányfőt nevez ki a helyére.

Dragnea tisztességtelenséggel vádolta meg Grindeanut a magatartása miatt, hozzátette ugyanakkor, hogy a kormányfőt nem zárták ki a PSD-ből. A PSD elnöke elmondta, a kormány valamennyi szociáldemokrata párti minisztere benyújtotta lemondását, alakulata pedig az ALDE-vel együtt készen áll egy új kormány megalakítására.

{K1}

Grindeanu egyébként a PSD vezetőségi ülésén felszólította Dragneát, hogy mondjon le ő a szociáldemokrata alakulat elnöki tisztségéből, hiszen ő tett javaslatot a miniszterek személyére. „Remélem, Grindeanu úr nem ragaszkodik tovább a tisztségéhez, hiszen kormány nélkül maradt” – jelentette ki Dragnea, hozzátéve: a párt döntése értelmében automatikusan kizárják az alakulatból azokat, akik esetleg csatlakoznának egy új, a PSD beleegyezése nélkül megalakuló kormányhoz.

Sorin Grindeanu azonban a jelek szerint megmakacsolta magát, és nem hajlandó egykönnyen elhagyni a Victoria-palotát. A miniszterelnök a Dragneáék bejelentése után tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, megalapozatlannak tartja a PSD vezetőinek döntését, és nem mond le a kormányfői tisztségéről. Megerősítette: ezt csak abban az esetben hajlandó megtenni, ha Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott konzultáció után a szociáldemokraták közül nevez ki új miniszterelnököt. A temesvári politikus nevetségesnek nevezte, hogy a kabinet tevékenységének kiértékelése során a PSD többek között azt is felrótta neki, hogy nem fordított gondot az Oroszországgal ápolt gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.

Grindeanu megerősítette a sajtóban megjelent információkat, miszerint az elmúlt napokban a PSD elnöke több magas rangú állami tisztséget is felajánlott neki a kormányfői tisztségről való lemondása fejében. „Nem ragaszkodom a székemhez, ám felhívnám a figyelmet, hogy ez a kormány Romániáé, és nem a PSD végrehajtó bizottságáé" – jelentette ki a Victoria-palotában rendezett sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Aki egyebek mellett annak ismeretében is visszásnak nevezte a vele és kabinetével szembeni bánásmódot, hogy Románia jegyezte a legnagyobb, 5,6 százalékos gazdasági növekedést az EU tagállamai közül 2017 első évharmadában.

Kezet ráztak. Tăriceanu és Dragnea közösen jelentette be, hogy elfogyott a Grindeanu-kabinetbe vetett bizalmuk

Különben az ALDE még a PSD előtt megvonta politikai támogatását Grindeanu kabinetjétől. A szenátus elnöki tisztségét is betöltő Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke szerint a csaknem fél éve hivatalban lévő Grindeanu-kormány késedelembe esett a kormányprogramban vállalt intézkedések gyakorlatba ültetésének többségével. Az ALDE elnöke egyebek mellett azt rótta fel a kormánynak, hogy nem hozta létre a programban beígért szuverén befektetési alapot, és hogy nem nyitotta meg az államkötvény-piacot a lakossági befektetők előtt.