A Chile elleni kolozsvári meglepetéssiker után is kérdéses Daum jövője

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 14., 16:41

Barátságos meccset nyert Románia labdarúgó-válogatottja, de a sportági szövetség így is kielemzi Christoph Daum szakmai stábjának eddigi munkáját.
 

Bogdan Stancu kezdte a román gólgyártást Fotó: FRF

Némiképp meglepetésként hatva, de megtört Románia labdarúgó-válogatottjának sikertelensége a Daum-érában, amikor kedd este kétgólos hátrányból fordítva 3-2-re legyőzte Chilét a kolozsvári barátságos mérkőzésen.

A szombaton kezdődő oroszországi Konföderációs Kupára készülő dél-amerikai bajnok az első félidőben Eduardo Vargas (8. perc) és Leonardo Valencia (18. p.) góljával feladta a leckét, de nem sokkal azután, hogy Bogdan Stancu (31. percben) találatával megkezdődött a hazai felzárkózás, Gary Medelt (33. perc) kiállították. A vendégeket irányító Juan Antonio Pizzi szerint

ez mindent megváltoztatott,

mert nehezebben tudták a meccs elei szintet tartani. A kudarcos világbajnoki selejtezőben legutóbb látott kerettel szemben némiképp átalakult „piros-sárga-kékek” kihasználták az emberelőnyt, mert miután Nicolae Stanciu (60. perc) egyenlített, az újonc Alexandru Băluță (83. p) is bevette Johnny Herrera kapuját.

A dél-amerikaiak szövetségi kapitánya elismerte, hogy tíz emberrel a pályán nem tudták megőrizni előnyüket, ugyanakkor szerinte agresszívek maradtak, és játékukkal is magas színvonalat képviseltek.

Az eredmény viszont a hazaiaknak kedvezett, mert ahogyan Christoph Daum rámutatott: most

nyomás nélkül, a labdarúgás öröméért léptek pályára,

és érkezése óta először egységesnek érezte a válogatottat. „Ez jó jel. Fontos persze a győzelem, de megláthattuk azt is, hogy milyen nagy sebességben játszani, precízen. Szeretném, ha még lennének ilyen meccseink” – értékelt a német szövetségi kapitány, aki ismét megerősítette, hogy folyatni kívánja a megkezdett munkát a román válogatott élén.

Răzvan Burleanu ugyanakkor közölte: szerződésébe

célkitűzésként belefoglalták a vb-kvalifikációt, márpedig az gyakorlatilag elúszott a lengyelországi vereséggel.

Megjegyezte, az építkezéshez idő és türelem kell, de egy edzőt az eredményei minősítenek, márpedig azok nem kedveznek Daumnak, aki érkezése óta – a mostani barátságos meccsel együtt – csak kétszer nyert három döntetlen és három vereség mellett. „Kérek majd egy elemzést a szakmai stábtól, amit majd megvitatunk, és utána hozunk döntéseket" – közölte Burleanu.

A kolozsvári barátságos találkozó alkalmával egyébként

elbúcsúztatták a nemzeti csapatban 21-szer pályára lépett Lucian Sânmărteant,

aki 37 évesen vonult vissza a válogatottságtól.

Románia válogatottja legközelebb szeptember elsején fogadja Örményországot a 2018-as vb-selejtezőben, míg Chile vasárnap este debütál Kamerun ellen az oroszországi Konföderációs Kupa B csoportjának első fordulójában. Ugyanaznap lesz az A kvartett Portugália–Mexikó összecsapása, míg a házigazda az Új Zéland elleni találkozóval nyitja meg a tornát szombaton. A B jelű négyesben Németország hétfőn kezd az ausztrálok ellen.