Első albérlet: az alkalmazási módszertan sem tisztázta a vitatott pontokat

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2017. június 14., 12:38

Visszaélésekre adhat okot a munkaerő-vándorlás ösztönzésére megítélt lakbértámogatás.

Az egy hete megjelent módszertan szerint azok a munkanélküliek, akik lakhelyüktől legalább ötven kilométernyi távolságban kapnak állást, adómentes áttelepedési jutalékban részesülnek. Ezt az összeget a munkanélküliségi alapból finanszírozzák, és az albérlettel és a közműszámlákkal járó kiadások 75 százalékát fedezik 900 lej értékig.

Mint a Bihar megyei munkaerő-elhelyező ügynökség tájékoztatásából is kiderül, a támogatás

azoknak a személyeknek jár, akiknek legalább tizenkét hónapig nem sikerült teljes munkaidős állást találniuk,

és havi jövedelmük – egyedül vagy a családban – nem haladta meg az 5000 lejt. A támogatás legtöbb 36 hónapig folyósítható.

A hivatal ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az alkalmazási módszertan csupán június 6-án jelent meg, maga a törvény január 25-étől érvényes, így akik időközben helyezkedtek el lakhelyüktől legalább 50 kilométeres távolságra, azoknak is jár a támogatás, június 6-ától 60 nap áll a rendelkezésükre, hogy benyújtsák az igénylést a munkaerő-elhelyező ügynökséghez. Akik pedig ezután találnak félszáz kilométernyire munkahelyet maguknak, azoknak az alkalmazástól számított 60 napon belül kell a kérést benyújtaniuk.

Nagy a káosz a munkaerő-vándorlás ösztönzésére megítélt lakbértámogatás körül

– jelentette ki kedden érdeklődésünkre Kelemen Tibor. A Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója szerint a féléves késéssel megjelent módszertan sem nyújt biztos fogódzókat a támogatás odaítélésében, nem szögeztek le egyértelmű szabványokat, így minden kérést, minden esetet külön-külön kell elemezniük, és így is félő, hogy visszaélések lesznek. Sokan nem a munkahelyért, hanem csak a lakbértámogatásért költöznek,

gyakran nem a munkavállalás, hanem a családegyesítés van a háttérben.

Kelemen Tibor azt mondja, Kovászna megyéből nem kérik sokan a támogatást, viszont vannak, akik a keleti megyékből már korábban oda költöztek, és most élnek a lehetőséggel, megpályázzák az állami támogatást.

„Nagyon körültekintően kell eljárni, hiszen nehéz követni, hogy a támogatott betartotta-e a feltételeket, például mennyi időre foglalta el a munkahelyet.

Utólag derülhet ki, hogy már rég nem dolgozik, és még mindig kapja a lakbértámogatást,

akkor pedig a számvevőszék az ügynökségen kéri számon a kifizetett összegeket” – fogalmazta meg aggályait Kelemen Tibor.

Ugyanakkor – tette hozzá – a bürokrácia is hatalmas, például ahhoz, hogy a közműszámlákba bepótolhassanak, a számláknak a támogatott munkavállaló nevére kell érkezniük. „Ha albérletben vagy szolgálati lakásban lakik, akkor nehéz megoldani, hogy a szolgáltatók az ő nevére számlázzanak” – mutatott rá a helyzet visszásságára a szakember. Kérdésünkre pedig közölte, Kovászna megyében eddig még nem ítéltek meg lakbér-támogatást, de szóban már több potenciális kedvezményezett érdeklődött.